Pelerinajul anual la „Cimitirul Săracilor” din Sighet – 14 mai 2011

Pelerinajul anual la „Cimitirul Săracilor” din Sighet     

Sub razele unui soare generos, care părea să dea mărturie despre participarea cerului la ruga celor de pe pământ, s-a desfășurat și anul acesta tradiționalul pelerinaj de la fosta închisoare din Sighetu Marmației la Cimitirul Săracilor, locul neștiut de veșnică odihnă al episcopilor, preoților și călugărilor Bisericii catolice române de ambele rituri, dar și ai altor culte religioase, al oamenilor de cultură, politicieni, morți ca victime ale unui regim venit din străfundurile Asiei, regim ce a pângărit tot ce avea mai frumos și bun poporul român.

Pelerinajul a început la ora 9, 30 cu procesiunea de la Memorial spre Cimitirul Săracilor, timp în care pelerinii s-au rugat „Calea Crucii a celor înlănțuiți”, text alcătuit cu fragmente de memorii, poezii și rugăciuni trăite și scrise în acei ani de prigoană de către mărturisitorii credinței într-Unul Dumnezeu.

La altarul din „Cimitirul Săracilor” a început la ora 11 Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, pontificată de către PF. Lucian, Arhiepiscopul-Major al Bisericii Române unite cu Roma, Greco-Catolică, avându-i alături pe  pe PS Virgil, episcopul de Oradea, PS Alexandru, episcopul Lugojului, PS Florentin, episcopul Eparhiei de Cluj-Gherla, PS Petru, păstorul Diecezei de Iași, PS Mihai episcop-vicar al Bucureștilor și PS Vasile, episcop al Curiei de la Blaj. Alături de înalții ierarhi au concelebrat zeci de preoți (cca. 150,  după estimarea Radio Maria, care a transmis  evenimentul în direct), printre aceștia numărându-se și preoții și diaconii de la Iași, în frunte cu PS Petru, ca și credincioșii ce au venit din Ucraina subcarpatică, în frunte cu păstorii lor.

Celebrarea a fost înfrumusețată  de corul Bisericii Greco-Catolice din Zalău, dirijat cu măiestrie de către prof. Grigore Grigoruț.

La sfârșitul Sfintei Jertfe, PF Lucian a rostit un cuvânt de învățătură prin care i-a îndemnat pe cei prezenți la o viață conformă cu învățătura și mărturia celor comemorați, după care PS Virgil a rostit, împreună cu toți paricipanții, Rugăciunea pentru beatificarea Slujitorilor lui DumnezeuValeriu Traian Frențiu, Iuliu Hossu, Alexandru Rusu, Ioan Bălan, Ioan Suciu, Vasile Aftenie, Tit Liviu Chinezu și Anton Durcovici.

Fr. Petre-Marian Ianoș, O.F.M. Cap.

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.