Ordinul Fraților Minori, în angajarea sa de a rămâne fidel față de intențiile fondatorului său, sfântul Francisc de Assisi, a trecut prin multe dificultăți în decursul istoriei, care au condus la dezacorduri și diviziuni.

Cele trei ramuri majore ale Primului Ordin, Frații Minori, Frații Minori Conventuali și Frații Minori Capucini, au fiecare propria organizare și structură legală, însă se raportează cu toții la sfântul Francisc, numindu-l Părintele și Fondatorul lor.

Capucinii reprezintă ramura cea mai recentă, care a apărut în anul 1525, în momentul în care câțiva Frați Minori din Provincia Marche au dorit să trăiască o viață mai strictă de rugăciune și de sărăcie, pentru a fi mai aproape de intențiile sfântului Francisc. Datorită sprijinului Curții ponfiticale, noua reformă a obținut destul de curând recunoașterea oficială, și s-a dezvoltat cu multă rapiditate, mai întâi în Italia, iar mai apoi, după anul 1574, în întreaga Europă.

Numele de “capucini” face referință la forma deosebit de lungă a capuciului; la început a fost un simplu apelativ, cu care oamenii îi defineau pe acești frați, pentru ca, mai apoi, să devină numele oficial al Ordinului, care este prezent, în momentul de față, în peste 100 de țări din lumea întreagă, numărând circa 10.400 de frați, care trăiesc în mai bine de 1700 de fraternități.

Simplitatea, apropierea de oameni, spiritul fratern din casele noastre și din apostolatul nostru, sunt semnele vizibile care caracterizează stilul nostru de viață, chiar dacă importanța dată de primii capucini penitenței și vieții de rugăciune trebuie să fie în mod continuu reînnoită și mărită.

În afară de Ordinul Capucin masculin există multe mănăstiri contemplative de clarise capucine și numeroase congregații călugărești de femei, care se inspiră din carisma capucină, multe dintre ele fiind fondate cu asistența unui frate capucin.

Ordinul Franciscan Secular pentru laici reprezintă o organizație independentă, care cuprinde întreaga gamă franciscană. Frații Minori, Conventuali și Capucini, precum și alți membri ai Familiei franciscane, oferă asistență spirituală Ordinului Franciscan Secular.

Toate aceste grupuri de persoane consacrate și Franciscanii seculari formează împreună marea Familie Franciscană.

Ministrul general al Ordinului Fraților Minori Capucini este fr. Roberto Genuin, un frate capucin italian, care a fost ales pentru această slujire la Capitolul general din anul 2018,  pentru  un mandat de 6 ani.

Situl oficial al Ordinului Fraților Minori Capucini este www.ofmcap.org