Prezentare

Necesitatea de a construi un convent capucin la Onești s-a cristalizat odată cu începerea construcției Sanctuarului dedicat Fericitului Ieremia Valahul, de către regretatul părinte Eduard Sechel și odată cu venirea în România a primilor capucini, în anul 1992: fr. Mario Querini, fr. Ubaldo Oliviero și fr. Vittorio Clemente.

Aceștia, la îndemnul aceluiași părinte Eduard Sechel, au închiriat un etaj al unui bloc de nefamiliști și au deschis Seminarul ce trebuia să-i pregătească, din punct de vedere uman și intelectual, pe aspiranții la viața consacrată, în cadrul Ordinului Fraților Minori Capucini.

Piatra de temelie a fost sfințită de PS Petru Gherghel în 1995, iar inaugurarea oficială a noii construcții a avut loc în anul 2000. Cripta Sanctuarului, unde sunt depuse moaștele Fericitului Ieremia, este funcțională din 2008, acum fiind în stare de finalizare lucrările interioare la Biserica mare.

Activitatea fraternității din Onești este foarte diversificată, cuprinzând Curia Custodiei, , slujirea pastorală în Sanctuarul „Fericitul Ieremia”, asistența Ordinului Franciscan Secular , Centrul de zi „Te ascult”, activitatea ecumenică de la Centrul de Spiritualitate Franciscano-Capucină și activitate ecumenică „Domus Mariae” din localitate, servicii de asistență socială și caritativă, precum și ajutorul pastoral acordat parohiilor din împrejurimi.

Fraternitate:

Fr. Lucian Iosif Dumea – guardian și rector sanctuar
Fr. Paul Coman – vice-guardian
Fr. Leon Budău – custode
Fr. Ubaldo Oliviero – promotor al devoțiunii fer. Ieremia
Fr. Mihai Sărăciu – asistent OFS (local și național)
Fr. Flavian Faraoanu – secretarul Custodie

Fr. Albert Goșman – profesor la Liceu și responsabil cu ecumenismul
Fr. Ciprian Vacaru – profesor la Liceu
Fr. Emanuel Noghi – informatician/profesor la Liceu
Fr. Irimia Bejan – responsabil cu Centrul de zi și Casa Ecumenică
Fr. Valentin Iosif David – econom

 

Frații Minori Capucini
Conventul „Fericitul Ieremia Valahul”
Str. Belvedere nr. 5 – 601091 Onești (BC)

(+40) 234 321100