Al VI-lea Capitul electiv al Fraților Minori Capucini din România

Al VI-lea Capitul electiv al Fraților Minori Capucini din România

(Onești, 4-7 iulie 2023)

La fiecare trei ani, Fraţii Minori Capucini români se adună la sediul Custodiei lor din Onești, pentru alegerea noului lor custode, precum și a celor doi consilieri ai custodelui. La acest eveniment iau parte toţi fraţii cu profesiunea solemnă din ţară şi cei din misiuni care aparţin Custodiei „Fericitul Ieremia”. Anul acesta au participat, împreună cu ministrul Provinciei de Campania-Basilicata de care depinde Custodia din România, 34 de frați.

Fiecare zi a capitulului a fost ritmată de momentele de rugăciune comunitară, de sfânta liturghie, precum și de şedinţele capitulare. Momentul cel mai important a fost alegerea custodelui și a consilierilor în ziua de 5 iulie: fratele Leon Budău a fost reales custode, fratele Lucian-Iosif Dumea a fost ales primul consilier, iar fratele Cristinel Ghiurca, al doilea consilier.

Un alt moment important al capitulului l-a constituit sfânta liturghie din ziua de joi, 6 iulie, la care, alături de frații capucini capitulari cu noua lor conducere, a participat și PS Petru Sescu, Episcop auxiliar de Iași. Excelența Sa a mulţumit fraților capucini pentru tot ceea ce au făcut și continuă să facă în Dieceza de Iași, și i-a încurajat la statornicie și dăruire în drumul care se deschide spre viitor.

Din cadrul întâlnirilor capitulare, nu pot fi uitate toate acele mărturii autentice, de o frumuseţe deosebită, care proveneau din experienţa vieţii și făceau să se simtă emoţia fratelui, dar și mişcările Duhului Sfânt în inima sa, atunci când dădea mărturie. De asemenea, s-a subliniat importanţa alcătuirii unei priviri retrospective asupra trecutului, asupra celor peste treizeci de ani de prezenţa a fraților capucini în România, dar și importanţa constituirii unei perspective asupra viitorului capucinilor în România, asemenea unei hărţi care să călăuzească frații în anii viitori. S-a scos în evidenţă și faptul că se doreşte mai multă stabilitate, mai multă coeziune, dar și o mai bună planificare a activităţilor, a viitorului la nivel de custodie.

Suntem recunoscători Domnului pentru toate darurile revărsate de Duhul Sfânt asupra fraților capucini prin intermediul capitulului electiv. Prin mijlocirea Preacuratei Fecioare Maria, a Sfântului Francisc de Assisi și a Fericitului Ieremia, îl rugăm pe bunul Dumnezeu să îi binecuvânteze pe frații capucini și să le dea curajul de face toate acele revizuiri necesare pentru a ajunge oameni în mod deplin, pentru a ajunge la plinătatea staturii lui Isus Cristos!

Fr. Lucian DĂMOC OFMCap.

Album foto:Al VI-lea Capitul electiv al Fraților Minori Capucini din România

Comentariu (1)

  1. Wikis 17 august 2023 at 10:32

    Salutari fratesti din partea mea! Acest eveniment si aceasta manifestare a profundei dedicare a Fratilor Minorai Capucini ai Domnului, este un exemplu stralucit de uniune a sufletelor, de adorare si slujire a Domnului si al sufletelor noastre in slujirea acelui scop. Imi doresc ca acest al VI-lea Capitul Electiv al Fratilor Minori Capucini sa fie una plina de har, uniune si reinnoirea si imputernicirea statutului lor! Dumnezeu sa binecuvanteze si sa ii binecuvanteze pe fratii care participa!

    Reply

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.