Prezentare

Prezența fraților capucini la Sighetu Marmației își află începutul odată cu sosirea pr. Filippo Aliani, un frate capucin din Provincia Emilia Romagna.
Având ca scop principal activitatea socială, pe lângă convent s-a dezvoltat și Oratoriul „Sfântul Francisc”, care își propune educarea tinerilor și a copiilor din cadrul Grupului „Speranța”, și implicarea lor în diferitele activități socio-caritative.

Activitatea socială rămâne obiectivul principal al fraternității din Sighetu Marmației, în colaborare cu Surorile Benedictine din localitate. O frecvență destul de amplă se înregistrează în privința activităților de voluntariat pe lângă casele de copii de tip familial și orfelinate, pentru circa 20 de astfel de centre oferindu-se lunar un ajutor constând în alimente.

Oratoriul este frecventat zilnic de nenumărați copii și tineri, fiind deschis tuturor celor care doresc să se destindă, să fraternizeze și să se formeze în spirit franciscan, prin participarea la activitățile și catehezele propuse.

Pe plan pastoral, fraternitatea colaborează cu Parohia Greco-Catolică din localitate, fiind implicată intim în animarea liturgică.

De câțiva ani, din inițiativa fraților, în oraș a fost amenajată și o baie publică, destinată acelor persoane care nu au acasă posibilitatea unei igiene adecvate. Activitatea în acest spațiu se desfășoară după un program bine stabilit și conform unor criterii sociale minime.

În anul 2012 a fost inaugurată și „Casa Speranței”, un proiect care își propune să ofere o locuință persoanelor aflate în dificultate și celor care, la împlinirea vîrstei de 18 ani, părăsind orfelinatul, caută un adăpost sigur.

Pe lângă acestea, în sânul acestei fraternități, o activitate rodnică o reprezintă aceea a voluntariatului estiv, prin organizarea de campusuri pe toată durata verii. Această activitate este pregătită prin organizarea „Zilei voluntariatului”, în luna iunie a fiecărui an, care are ca scop sensibilizarea tinerilor pentru a participa la aceste proiecte.

În fiecare an sunt organizate patru campusuri de tip școală de vară, două în oraș și două în satele din împrejurimi, la care participă nenumărați copii și tineri; aceste campusuri reprezintă un prilej potrivit pentru a petrece timpul împreună, a învăța lucruri noi, pentru cunoaștere reciprocă și creștere umană și spirituală.

Fraternitate

fr. Eugen Giurgică – guardian
fr. Ciprian Benedic – vice-guardian
fr. Anton Hodea – responsabil cu bucătăria

Frații Minori Capucini
Conventul – Oratoriu „Sfântul Francisc de Assisi”
Str. Alexandru Ivasiuc nr. 19
435500 Sighetu Marmației (MM)

(+40) 262 314159