Noviciatul este o perioadă de o mai intensă inițiere și o mai profundă experiență a vieții evanghelice franciscano-capucine în exigențele sale fundamentale. Presupune o alegere liberă și matură a vieții religioase.

Direcțiunea novicilor, sub autoritatea superiorilor majori, este rezervată unui maestru, care este un frate al Ordinului, cu voturile perpetue.

Formarea novicelui are la bază valorile vieții noastre consacrate, cunoscute și trăite la lumina exemplului lui Cristos, ale intuițiilor evanghelice, ale sfântului Francisc și ale tradițiilor sănătoase ale Ordinului.  

Ritmul noviciatului răspunde aspectelor primare ale vieții noastre religioase, în special printr-o experiență particulară de credință, de rugăciune contemplativă, de viață fraternă, de contacte cu cei săraci și de muncă.

Ca să fie valid, noviciatul trebuie să dureze douăsprezece luni, care trebuie trăite în însăși comunitatea noviciatului. Începutul său și modalitatea se stabilesc de ministrul provincial cu consensul definitoriului.

Novicii care aparțin Custodiei „Fericitul Ieremia” din România parcurg anul de noviciat împreună cu candidații CIFIS, în Italia, la casa de noviciat din Morano Calabro.