Iaşi: Hirotonirea ca preoţi a şapte diaconi

Iaşi: Hirotonirea ca preoţi a şapte diaconi

Sfânta Liturghie de hirotonire ca preoţi a şapte diaconi a fost prezidată de PS Iosif Păuleţ luni, 24 iunie 2024, în solemnitatea Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, în Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iaşi, la ora 11.00. Au concelebrat PS Petru Sescu şi PS Petru Gherghel şi aproximativ 150 de preoţi. Celebrarea liturgică a fost transmisă în direct pe postul de radio ERCIS FM, prin canalele media ale Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi, transmisiunea fiind preluată de postul de televiziune catolic Angelus TV.

La hirotonirea celor şapte preoţi au participat PS Iosif Păuleţ, PS Petru Sescu, PS Petru Gherghel, pr. Ştefan Lupu, rectorul Institutului „Sfântul Iosif” din Iaşi, pr. Damian-Gheorghe Pătraşcu, ministru provincial al Provinciei „Sfântul Iosif” al Ordinului Fraţilor Minori Conventuali din România, pr. Leon Budău, custodele Custodiei „Fericitul Ieremia Valahul”, pr. Giovanni Carollo, custodele Provinciei „Religiosa Madre della Divina Provvidenza” a fraţilor de la Don Orione, pr. Paul Butnaru, care lucrează în diplomaţia vaticană, pr. Isidor Iacovici, vicar episcopal pentru clerul din diaspora şi cel care le-a ţinut exerciţiile spirituale candidaţilor în aceste zile premergătoare hirotonirii, preoţi din ţară şi din străinătate, rudele candidaţilor şi numeroşi credincioşi. Cântarea a fost susţinută de corul reunit al catedralei şi al seminariştilor sub îndrumarea pr. Robert Râtan.

Dintre cei şapte neo-prezbiteri, patru sunt pentru Dieceza de Iaşi, unu pentru provincia franciscană, unu pentru cea capucină şi unu pentru cea orionină.

Candidaţii au pornit în procesiune din catedrala veche, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, alături de episcopii şi preoţii care cu bucurie au ţinut să participe la celebrarea din Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină”. În cântarea corului candidaţii s-au aşezat în faţa sfântului altar, înconjuraţi fiind de familii şi prieteni lor.

În atmosferă de rugăciune şi meditaţie cei prezenţi au participat la Sfânta Liturghie. După citirea evangheliei, de către diaconul Mihai Ispas (care va fi hirotonit în Catedrala „Sfântul Iosif” din Bucureşti sâmbătă, 29 iunie 2024), pr. Ştefan Lupu a rostit numele candidaţilor la treapta Preoţiei, aceştia răspunzând „Prezent”.

A urmat apoi cuvântul de învăţătură, ţinut de PS Iosif Păuleţ. Excelenţa Sa le-a vorbit candidaţilor despre importanţa misiunii care li se încredinţează. „Să fiţi colaboratori ai lui Dumnezeu! Să fiţi instrumente credibile ale iubirii sale în mijlocul oamenilor!” De asemenea, episcopul diecezei i-a îndemnat ca un părinte pe fiii săi, pe cei care urmau să fie hirotoniţi: „Trataţi-i pe oamenii pe care îi veţi întâlni cu bunătate şi iubire! Daţi dovadă de multă răbdare în a-i asculta pe oameni!”. În încheiere, Preasfinţitul Iosif i-a felicitat pe cei care urmau să fie hirotoniţi preoţi pentru „da”-ul pe care îl vor spune lui Cristos.

După omilie, a urmat ritualul consacrării întru Preoţie. Mai întâi candidaţii şi-au asumat responsabilităţile preoţiei răspunzând „Vreau”, apoi au promis episcopului ascultare şi respect, iar călugării au promis ascultare şi respect şi superiorilor lor. După această promisiune a urmat momentul prosternării cu faţa la pământ a candidaţilor, timp în care întreaga biserică intona în genunchi Litania tuturor sfinţilor. A urmat rugăciunea de hirotonire şi impunerea mâinilor, moment în care diaconii au fost hirotoniţi preoţi. Apoi preoţii au îmbrăcat hainele preoţeşti, au fost unşi cu sfânta crismă şi au primit pâinea şi vinul, care indică celebrarea euharistică, misiune pe care au primit-o cu această hirotonire.

După ritualul hirotonirii, la începutul liturgiei euharistice neo-prezbiterii au urcat la altar pentru a concelebra alături de episcopi şi preoţi.

La finalul Liturghiei, unul dintre preoţii nou-sfinţiţi a rostit mulţumirile pentru tot sprijinul primit în toţi aceşti ani, iar PS Iosif i-a invitat pe aceştia să împartă împreună cu el binecuvântarea finală.

După celebrarea liturgică, neo-prezbiterii au fost felicitaţi de ceilalţi confraţi preoţi şi de propriile familii. În zilele următoare aceştia vor celebra o Sfântă Liturghie de mulţumire în capela Seminarului mare din Iaşi, iar în duminicile următoare vor celebra şi prima Sfântă Liturghie în comunităţile natale.

Ca pregătire pentru acest moment important, la Mănăstirea Carmelită de la Luncani, în perioada 17-22 iunie, cei opt diaconi au participat la exerciţii spirituale, conduse de pr. Isidor Iacovici. Duminică, 23 iunie 2024, candidaţii la treapta Preoţiei au făcut profesiunea de credinţă în capela seminarului de pe Copou, în prezenţa PS Petru Sescu.

Felicitări noilor preoţi şi familiilor lor! Le dorim mult har şi roade bogate în misiunea care le-a fost încredinţată.

Pr. Claudiu Bulai

* * *

Numele noilor prezbiteri:

 • Pentru Dieceza de Iaşi:

  • Beşleagă Petru-Cătălin, din Iugani, Parohia „Sfânta Maria, Regină”, pentru Dieceza de Iaşi

  • Budău Ionuţ-Laurenţiu, din Valea Seacă, Parohia „Naşterea Sfintei Fecioare Maria”, pentru Dieceza de Iaşi

  • Cojocar Ionel-Gabriel, din Iugani, Parohia „Sfânta Maria, Regină”, pentru Dieceza de Iaşi

  • Huşanu Ovidiu-Ionuţ, din Buruieneşti, Parohia „Sfântul Iosif, Muncitorul”, pentru Dieceza de Iaşi

 • Pentru Ordinul Fraţilor Minori Conventuali:

  • Crăciun Narcis-Gabriel, din filiala Cuchiniş, Parohia Brusturoasa, „Sfinţii Apostoli Petru şi Paul”

 • Pentru Ordinul Fraţilor Minori Capucini:

  • David Valentin-Iosif, din Frumoasa, Parohia „Sfânta Maria Magdalena”

 • Pentru Congregaţia „Don Orione”, Mica Operă a Divinei Providenţe:

  • Andrieş Cristian-Sergiu, din Sagna, Parohia „Înălţarea Domnului”

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteţi vedea în Albumul foto:

– Foto: Ovidiu Bişog

– Foto: Adrian Cuba

* * *

Înregistrarea transmisiunii în direct a Sfintei Liturghii:

Sursa: www.ercis.ro