Prezentare

Sanctuarul „Fericitul Ieremia Valahul” din Onești este legat de numele pr. Eduard Sechel, cel care, la scurt timp după eliberarea de sub puterea comunistă, dintr-o profundă admirație față de compatriotul nostru, fericitul Ieremia, beatificat la 30 octombrie 1983, a început construcția acestui măreț edificiu în localitatea Onești, proiectul fiind realizat de către arhitectul profesor Nicolae Munteanu din Iași. Piatra de temelie a fost pusă pe 24.06.1990.

Începerea lucrărilor coincide, mai mult sau mai puțin, cu sosirea în România a fraților capucini din Provincia de Napoli, în persoana părintelui Ubaldo Oliviero și a părintelui Vittorio Clemente. O dată cu moartea părintelui Eduard Sechel de la începutul anului 1996 lucrările au fost continuate de noul paroh Iosif Păuleț până în anul 2001.

 

Încetul cu încetul lucrările au fost preluate în totalitate de către părintele Ubaldo Oliviero  pe data de 1.05.2001, în a cărui grijă se află și acum (31.032021), lucrările interioare fiind terminate complet. Cripta sanctuarului a fost terminată și dată spre folosire din luna mai a anului 2007; în această criptă se regăsesc moaștele fericitului Ieremia care, după un pelerinaj de aproximativ o lună prin țările care despart România de Italia, dar mai ales prin numeroase localități din țara noastră, au poposit definitiv la Onești, în ziua de 31 mai 2008.Tot în această zi prin decretul episcopului de Iași mons. Petru Gherghel biserica a fost declarată Sanctuar diecezan și pr. Ubaldo Oliviero  a fost numit Rectorul Sanctuarului.

 

Începută cu pași mici și timizi, activitatea pastorală a sanctuarului este foarte intensă, prin serviciul liturgic zilnic, care include celebrări specifice fiecărei zile.

Pe lângă acestea, merită amintite celebrările care oferă menirea de a fi a acestui sanctuar: 5 martie – aniversarul morții fericitului Ieremia, 8 mai – hramul sanctuarului, 31 mai – aniversarul întoarcerii fericitului Ieremia în patrie, 30 octombrie, aniversarul beatificării fericitului Ieremia. Aceste celebrări sunt la nivel diecezan.

Activitatea pastorală a sanctuarului este asigurată de frații capucini din Conventul „Fericitul Ieremia” din Onești.

Program

Luni:
7.30 – Sfânta Liturghie.
18.30 – Celebrare specifică în cinstea fericitului Ieremia.

Marți
7.30 – Sfânta Liturghie.
18.30 – Celebrare specifică în cinstea sfântului Anton de Padova.

Miercuri
7.30 – Sfânta Liturghie.
18.30 – Celebrare specifică în cinstea fericitului Ieremia (citirea acatistelor).

Joi
7.30 – Sfânta Liturghie.
18.30 – Adorație Euharistică.

Vineri
7.30 – Sfânta Liturghie.
18.30 – Sf. Liturghie pentru răposați.

Sâmbătă
7.30 – Sfânta Liturghie.
18.30 – Celebrare specifică în cinstea sfintei fecioare Maria.

Duminică
9.00 – Sf. Rozariu.
9.30 – Sf. Liturghie.
18.00 – Sf. Rozariu.
18.30 – Sf. Liturghie.

N.B!
Sanctuarul este deschis în intervalul 6.30-12.30 și 16.00-19.30.

În prima zi de luni a fiecărei luni calendaristice: Binecuvântarea și distribuirea pâinii fericitului Ieremia; binecuvântarea fericitului Ieremia prin impunerea mâinilor.

În data de 25 a fiecărei luni calendaristice: Sf. Liturghie pentru viață.

În data de 13 a fiecărei luni calendaristice: Procesiune cu statuia sfintei fecioare Maria de la Fatima.

În intervalul de timp în care este deschis sanctuarul există posibilitatea de spovezi și colocvii.

Celebrările specifice de la ora 18.30 cuprind și Sf. Rozariu și rugăciunea Vesperelor.

Sanctuarul „Fericitul Ieremia Valahul”
Strada George Bacovia 7 – 601091 Onești (BC)

Rector: fr. Ciprian Vacaru