„Ieremia, fratele capucin român care a folosit o doză corectă de sare în toată viața lui și a știut să dea gust credinței prin exemplul vieții sale”. (PS. Iosif Păuleț)
Sărbătoarea fraților capucini din România, la aniversarea a 36 de ani de la ridicarea la cinstea altarelor a fericitului Ieremia, a fost introdusă de un triduum de pregătire sub îndrumarea reflecțiilor fr. Daniel Tală OFMCap. Tema celor trei zile a fost intitulată „Călăuziti de Ieremia, în drum spre Maria”. În aceste zile de pregătire pentru sărbătoare, fr. Daniel a evidențiat exemplul fericitului Ieremia ca model de rugăciune. Modul concret prin care fratele Ieremia a fost un devotat al Fecioarei Maria și a indicat prin recitarea rozariului calea prin care putem adopta și noi, în zilele noastre, evlavia către Măicuța noastră cerească.
Ziua acestei sărbători a debutat încă de dimineață cu un program special realizat de elevii și profesorii liceului Teologic „Fericitul Ieremia”. Profesorilor și cei aproximativ 200 de elevi au fost introduși, prin cântece și alte materiale didactice, în spiritualitatea și viața fratelui capucin român. Titlul proiectului spiritual ce se va desfășura pe parcursul întregului an se numește „România, ieri și azi, în viziunea Fericitului Ieremia”. Momentul culminant al acestei zile de sărbătoare a fost liturghia solemnă prezidată de episcopul de Iași, PS Iosif Păuleț, în prezența preoților, persoanelor consacrate, a profesorilor și a elevilor liceului Teologic, dar și a numeroșilor credincioși veniți de aproape sau de departe, așa cum se întâmplă an de an.
În predica sa, PS Iosif a delineat într-o formă sintetică anumite aspecte biografice din viața fericitului Ieremia, focalizând mai cu seamă versetele centrale ale evangheliei după Sfântul Matei: „Voi sunteți sarea pământului, voi sunteți lumina lumii” (Mt 5,13a-14a). Într-o manieră cu totul specială, preasfințitul a conturat imaginea sării descrisă în evanghelie, subliniind calitățile care aparțin acestui aliment atât de prețios, comparate calităților creștinului chemat să-l urmeze pe Cristos. „Așa cum sarea este indispensabilă, la fel și creștinii sunt indispensabili pentru lumea în mijlocul in care trăiesc deoarece” – a continuat preasfințitul Păuleț – „lumea are nevoie de mărturia noastră”. Descriind alte calități ale sării, episcopul de Iași a mai adăugat spunând că „sarea are gust, sarea dă gust; așa și noi, creștinii, putem da gust dacă avem și noi gustul credinței”. În fine, a continuat evidențiind că este importantă și cantitatea de sare care se folosește, arătând totodată spre exemplul fericitului Ieremia care „a folosit o doză corectă de sare în toată viața lui și a știut să dea gust credinței prin exemplul vieții sale”.
În cadrul sfintei liturghii au intervenit prin cuvântul lor, atât părintele custode, fr. Lucian Dumea, cât și rectorul sanctuarului, fr. Flavian Gondoș. Ei au adresat fiecare câte un cuvânt de mulțumire tuturor participanților la această sărbătoare, dar cu o notă de rigoare corului sanctuarului, „Pax et bonum”, care ne-a ajutat prin cântarea lor să ne lăsăm învăluiți mai mult de trăirea acestui moment special liturgic.
fr. Ciprian Vacaru, OFMCap.
vice-postulatorul cauzei fericitului Ieremia
P.S. – pentru harurile deosebite primite prin intermediul fericitului Ieremia sunteți rugați să scrieți pe adresa de mail: frciprian@yahoo.it sau să vă adresați fraților capucini de la Onești.
Album foto: Onești: Sărbătoarea fericitului Ieremia
Minunat! Mă bucur pentru voi, dar în acelasi timp sunt orgolioasă de acest fericit al poporului român. Să fiți înzestrați cu multe haruri pe care el însuși le va mijloci pt fiecare dintre voi la Domnul. Pace și numai bine. Sora Ana Fsmp din Adjudeni, actual în Madrid.