PELERINAJUL PERSOANELOR CONSACRATE LA SANCTUARUL DIECEZAN „FERICITUL IEREMIA” DIN ONEȘTI

Duminică, 27 octombrie, a avut loc la sanctuarul fraților capucini „Fericitul Ieremia” de la Onești pelerinajul persoanelor consacrate din dieceza de Iași. Încă de dimineață, plini de bucurie, au început să se reverse către sanctuar zeci de frați și surori, sosiți din diferitele regiuni ale Moldovei. O dimineață cu ceață care avea să se lumineze după o zi încărcată cu momente intense de spiritualitate și de comuniune fraternă.
După mai multe minute în care frații și surorile s-au salutat și s-au bucurat de a se reîntâlni, împreună cu părintele Augustin Mihai Folner, responsabil al Oficiului pentru Viața Consacrată al Diecezei de Iași, s-au îndreptat către sala de festivități a liceului teologic ce avea să primească pelerinii consacrați pentru expunerea conferinței fratelui capucin, pr. dr. Ciprian Vacaru.

Conferința intitulată „Liturgia orelor și ora liturgiei în viața consacrată” a avut drept temă viața liturgică, îndeosebi liturgia orelor.

Părintele Ciprian a făcut o expunere completă a temei prezentând elementele esențiale care au stat la baza vieții liturgice încă din primele veacuri ale vieții creștine, aducând mărturii concrete atât din Sfânta Scriptură cât și din Sfinții Părinți ai Bisericii; importanța pe care a căpătat-o recitărea psalmilor la anumite ore în biserica primară, interpretați în lumina lui Cristos, „piatra pe care au aruncat-o zidarii” (ps 118,22). Psalmii devin cântarea oficială a călugărilor benedictini, recomandați chiar de Regula sf. Benedict: „Să cântăm psalmii în așa fel încât mintea noastră să concorde cu vocea” (Regula 19,7). Astfel psalmii intră în viața liturgică a bisericii „nu ca niște simple lecturi, ci poeme de preamărire. … Toți psalmii au un caracter muzical care determină modul corespunzător de a-i recita” (Norme gen. Lit. Orelor 103).

Părintele Ciprian a încercat, și a reușit, să transmită celor aproximativ 200 de persoane consacrate iubirea pentru psalmi și importanța pe care aceștia o dețin în tezaurul spiritual al vieții liturgice. „O rugăciune a lui Israel, care este și rugăciunea lui Isus, rugăciunea Bisericii, a tuturor creștinilor; o rugăciune a ființei umane”.

A urmat sfânta liturghie solemnă din a XXX-a duminică a timpului de peste an, prezidată de pr. Lucian Dumea, custode al fraților capucini, în cripta sanctuarului, unde se află mormântul fericitului frate capucin. Cuvântul de învățătură a fost ținut de pr. Flavian Gondoș, rector al sanctuarului și guardianul comunității fraților capucini de la Onești, în care a prezentat, plecând de la sf. Scriptură, frânturi din viața concretă a unei comunități religioase. La celebrarea sf. liturghii au participat peste 200 de persoane consacrate, precum și credincioși din comunitatea locală și din împrejurimi. Sfânta liturghie a fost animată de corul pregătit de sora Lucia Vârgă, care a binevoit să împodobească acest moment de bucurie și să ne înalțe  sufletele spre Dumnezeu printr-o cântare îngerească (Missa de Angelis). A urmat apoi ora prânzului în sala de festivități a Liceului Teologic și cea a fraților capucini. Programul a continuat după masa de prânz, în biserica superioară a sanctuarului, printr-un moment de discuții pe baza temei prezentate. Pr. Augustin a invitat persoanele consacrate la dezbateri și împărtășiri, apoi momentul a fost întreținut de pr. Ciprian și de numeroasele intervenții din partea multor frați și surori. Spre sfârșitul momentului împărtășirilor, pr. Augustin, în calitate de responsabil al Oficiului pentru Viața Consacrată al Diecezei, a transmis mai multe informații referitoare la situația vieții consacrate în dieceza de Iași.

Programul acestei zile deosebite s-a încheiat cu recitarea solemnă a Vesperelor, prin concursul statornic și frumos al sr. Lucia, care a ținut tonul cântărilor dându-i o formă cu adevărat liturgică și comunitară.

Mulțumim tuturor persoanelor consacrate din dieceza de Iași care au participat, numeroși și bucuroși, la pelerinajul de la Sanctuarul ‘Fericitul Ieremia’ din Onești!

Îi mulțumim bunului Dumnezeu și mijlocirii Fericitului Ieremia pentru aceste clipe de har și de bucurie. O zi cu adevărat bogată în spiritualitate și fraternitate!

 pr. Albert Goșman OFMcap

Album foto: PELERINAJUL PERSOANELOR CONSACRATE LA SANCTUARUL DIECEZAN „FERICITUL IEREMIA” DIN ONEȘTI

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.