Ca toți să fie una…
În Sărbătoarea sfântului Andrei, la Centrul de Spiritualitate Franciscano-Capucină și Activitate Ecumenică „Domus Mariae” din Onești, s-a desfășurat un program spiritual de rugăciune și formare ecumenică.
În cursul dimineții de sâmbătă avut loc o conferință, prezentată de fr. Albert Goșman, O.F.M. Cap., urmată de celebrarea solemnă a Sfintei Liturghii în cinstea sfântului Andrei. Au fost momente intense de rugăciune pentru unitatea Bisericii, animate și de prezența seminariștilor de la Seminarul Teologic al fraților Capucini.
Tema acestei întâlniri a fost „Sfântul Părinte Papa Francisc și dialogul ecumenic”. S-a pus în discuție viziunea ecumenică a Sfântului Părinte, începând încă de la primele cuvinte ale „episcopului Romei”, și urmărind apoi momentele principale în care Papa Francisc a indicat programul său în ceea ce privește relația cu celelalte comunități ecleziale.
În această perioadă de timp – relativ scurtă – a pontificatului său, printre personajele de remarcat în dialogul ecumenic, un rol deosebit îl ocupă Patriarhul de Constantinopol, Bartolomeu I, urmașul sfântului Andrei, pe care, în bună credință și fără rezerve, papa Francisc nu a ezitat să-l numească „dragul meu frate Andrei”.
De asemenea, s-au putut identifica și o mare parte din pietrele de temelie ale ministerului pastoral al Patriarhului Bartolomeu, elemente esențiale pentru proclamarea Evangheliei milostivirii, pe care Papa cel venit „de la capătul lumii”, luând numele evocativ de Francisc, le-a împărtășit cu mare bucurie: preocuparea pentru Creație, pentru lumea în care trăim, solidaritatea cu celelalte creaturi cu care împărtășim spațiul vital de locuit, acest pământ al nostru atât de rănit și de amenințat; căutarea unității vizibile a creștinilor este mărturia „harului de mare preț”, consecință pentru cei care îl „urmează în sărăcie pe Hristos cel sărac”.
Spre finalul întâlnirii, chiar dacă în ultima perioadă s-a înregistrat o oarecare răcire a dialogului ecumenic, s-a dovedit a fi foarte interesantă și căutarea unei rezonanțe a alegerii noului Pontif, papa Francisc, asupra (în) Bisericii Ortodoxe Române. Plecând de la mesajul Preafericitului Patriarh Daniel, trimis în ziua următoare alegerii noului Papă, s-a evidențiat cum acesta împărtășește dorința papei Francisc de a „coopera, pentru a realiza solidaritatea cu cei care suferă cel mai mult de pe urma crizei economice și spirituale a societății contemporane, pentru a da o mărturie creștină comună în lume, în spiritul iubirii milostive a Domnului nostru Iisus Hristos”. S-a amintit și faptul că o delegație a Bisericii Ortodoxe Române a fost prezentă la ceremonia de inaugurare a pontificatului Papei Francisc. A fost, de altfel, de apreciat și inițiativa Bisericii Ortodoxe Române de a ține o zi de post și rugăciune pentru pace în Siria și în Orientul Mijlociu pe data de 8 septembrie, ca urmare a invitației papei Francisc către întreaga Biserică.
Aceste momente s-au încheiat în duh de rugăciune pentru unitate, amintind și efortul deosebit pe care părintele Mario Querini, aflat în Italia pentru tratament, l-a depus în toți acești ani.
Fr. Mihail Vacaru, O.F.M. Cap.