Aruncă asupra Domnului grijile tale, și el te va hrăni
În perioada 3-5 septembrie 2013, Custodia Fraților Capucini din Onești a fost gazda celei de-a cincea Întâlniri Naționale a Familiei Franciscane din România. Tema întâlnirii de anul acesta a fost „Aruncă asupra Domnului grijile tale, și el te va hrăni! Itinerariul franciscan de credință.”
Au participat în jur de 55 de persoane, aparținând celor 3 ramuri franciscane, precum și reprezentanți ai 13 comunități franciscane de terțiari din toată țara. Surorile Clarise de la Șumuleu Ciuc și Roman au fost alături de noi cu rugăciunea și dragostea lor, pentru ca totul să decurgă bine. Cu multă bucurie și entuziasm, am sosit în data de 02.09.2013 la Onești, unde sentimentul de familie a fost vizibil, mai ales prin faptul că am ajuns la cea de-a cincea întâlnire.
Ziua de 03.09.2013 a început cu rugăciunea Laudelor, animată de Frații Capucini. După întărirea de la micul dejun, Fr. Paul Daniel Coman, O.F.M. Cap., ne-a prezentat sinteza Lecției 8 CCFMC, ce a avut ca temă principală „Fidelitate și trădare: Istoria misionarismului franciscan”. Ne-a expus mărturia multor înaintași franciscani care și-au dat viața pentru credință. Unul dintre ei, Placide Tempels O.F.M., misionar în Africa, scrie astfel în jurnalul său:
După trecerea a 10 ani abia, am încetat să chestionez manualele și catehismele și mi-am îndreptat cu uimire privirea spre … acei oameni pe care nu-I mai privisem niciodată. Nu fusesem până atunci cu adevărat interesat de ei, de bagajul lor de idei și dorințele lor, ci numai de religia al cărei propagandist eram.
Misionarismul a fost și punctul central al întâlnirii, în jurul căruia am încercat să reflectăm pe parcursul celor trei zile. Fericitul Ieremia, ale cărui moaște se găsesc în Sanctuarul din Onești, a fost deseori amintit ca model de misionar. După o scurtă pauză, Fr. Irimia Bejan, O.F.M. Cap., ne-a prezentat viața și drumul de credință al Fericitului Ieremia, atât de venerat și cinstit. Au fost momente de îmbogățire și reflecție a credinței, ce ne pot lumina pe drumul credinței noastre. Anul acesta a fost numit Anul Ieremian, în care se celebrează 30 de ani de la beatificare și 5 ani de la reîntoarcerea în patrie a osemintelor sale pământești. Tot pe linia împărtășirii momentelor de credință, pr. Custode Leon Budău, O.F.M. Cap., a celebrat Sfânta Liturghie. În omilia sa a amintit de importanța momentelor trăite în credință, de care avem nevoie pe drumul vieții noastre. A sosit pauza de prânz, pentru unii posibilitate de împărtășire a momentelor fraterne.
La ora 15.00 Surorile Franciscane Micile Slujitoare ale lui Cristos Rege din Piatra Neamț ne-au prezentat istoria congregației din care fac parte, momentele importante de la fondare și operele caritative cu care se ocupă astăzi. Am fost apoi invitați să reflectăm în grupuri, reflecții care au fost prezentate în plen:
Ce moduri de comportament sunt esențiale pentru a fi misionar?
Cum trăiesc eu ca și creștin sau persoană consacrată carisma sfântului Francisc în Biserică și societate?
Toate experiențele acestei zile le-am prezentat Domnului ca mulțumire în rugăciunea vesperelor și în cadrul unui moment emoționant de adorație pregătit de Fr. Marian Hușanu, O.F.M. Cap. Ziua s-a încheiat cu cina și serata fraternă animată de Ti.Fra (Tinerii Franciscani) din Onești.
Cu bucurie în suflet, cea de-a doua zi a întâlnirii am rezervat-o pentru a admira creația Domnului în împrejurimile Oneștiului. Salina de la Târgu Ocna, frumos amenajată pentru turiști, a fost primul punct la care ne-am oprit. În salină este amenajată o capelă mică ortodoxă în cinstea Sf. Varvara, patroana minerilor, spații de recreere și joacă (tenis, fotbal, leagăne pentru copii), dar și magazine cu suveniruri și servire. Momentul central al zilei a fost Sfânta Liturghie la Slănic Moldova, o stațiune balneară cu izvoare minerale. Reprezentantul Pr. Provincial Szabolcs Orban O.F.M., Pr. Albert Sebestyen, a răspuns invitației noastre și ne-a încurajat, în cadrul predicii, să privim – pe drumul credinței noastre – la sf. Francisc, la întâlnirea cu leprosul, la rugăciunea din San Damiano. În continuarea zilei ne-am plimbat pe la cele 15 izvoare minerale din Slănic Moldova și le-am vizitat pe Surorile lui Isus Răscumpărătorul, care au un centru de zi în localitate. Ne-am oprit apoi la Târgu Ocna, la Surorile Preacuratei din Parma unde, în aer liber, la grota Sf. Fecioare, ne-am rugat Vesperele. Un ultim popas în această zi frumoasă l-am făcut la bisericuța franciscană din Tg. Trotuș închinată Sf. Sacrament. După cină a urmat un Remember Roman 2012 – rezumatul întâlnirii de anul trecut de la Roman.
Cele două zile parcă au zburat, și iată-ne în ultima zi, care se anunța a fi provocatoare. După Laude și micul dejun, Fr. Alexandru Vasiliu, O.F.S. din Brașov, a prezentat Lecția 7 a cursului CCFMC într-un mod dinamic, având ca temă „Misiunea franciscană după sursele timpurii”, prin prisma întâlnirii lui Francisc cu sultanul Egiptului, al Malik al Kamil, o personalitate tolerantă. Sf. Francisc face o experiență fundamentală pe care o ridică la rangul de linie directoare pentru toți frații (și surorile) care ar vrea să îl urmeze. El alcătuiește un “statut misionar franciscan”, care nu și-a pierdut până în ziua de azi nimic din forța sa revoluționară: să înlocuiești violența prin argumente, justiția prin generozitate, războiul printr-o formă bine determinată de misiune.
După reflecția personală, Fr. Marian Hușanu, O.F.M. Cap., ne-a invitat să mergem doi câte doi, din comunități diferite, în misiune, în oraș. Am primit câte un mesaj, pe care să îl transmitem oamenilor. Recunosc că a fost o noutate, iar experiențele au fost de tot felul: de la oameni care au fost receptivi, care au primit mesajul nostru, care aveau nevoie de cuvintele noastre, până la oameni mirați, care ne-au considerat sectanți, care s-au ferit de noi sau ne-au refuzat. Ne-am întors înapoi îmbogățiți de experiența avută, care ne-a dat de gândit. Discuțiile în grupuri mici și prezentarea reflecțiilor în plen ne-au dat posibilitatea înpărtășirii reciproce a celor trăite în cursul dimineții, dar și a celor trei zile. În cadrul Sfintei Liturghii de încheiere, celebrată de reprezentantul Pr. Provincial Emilian Cătălin O.F.M. Conv., Pr. Eugen Răchiteanu, am fost îndemnați să privim la Abraham, părintele credinței, și la Sf. Fecioară Maria, prima misionară, modele care să ne ajute în acest an să ne aprofundăm credința. Am încheiat aceste zile, vizionând o nouă ecranizare a vieții Sf. Francisc și Clara.
Nu am putea încheia aceste zile frumoase fără să mulțumim lui Dumnezeu, în primul rând, pentru posibilitatea de a ne întâlni, Fraților Capucini pentru ospitalitatea și deschiderea de a ne pune la dispoziție seminarul telogic pentru cazare și Sanctuarul Fericitului Ieremia pentru toate momentele spirituale comune, și tuturor participanților pentru dorința de a ne întâlni, care ne-a adus împreună. Bunul Dumnezeu să îi răsplătească pe toți aceia care au susținut spiritual acestă întâlnire cu rugăciunile lor, moral cu sfaturile și încurajările lor, ca acestă întlâlnire să nu înceteze, și mai ales material și financiar, fără de care întâlnirea nu ar fi fost posibilă.
Dumnezeu să vă răsplătească și să ne vedem cu bine la anul.
Pace și bine!
Sr. Lydia Fechetă,
Comisia Inter-franciscană