A VII-a ediție a Olimpiadei Naționale de Religie Catolică
A VII-a ediție a Olimpiadei naționale de religie pentru cultul catolic s-a desfășurat în perioada 19-21 aprilie 2016, la Sighetu Marmației, județul Maramureș. Din Dieceza de Iași au participat 49 de elevi. Au fost 108 elevi înscriși (74 de elevi pentru disciplina religie și 34 de elevi pentru disciplinele teologice) din 17 județe. Lotul național diecezan s-a întors cu 10 diplome Premiul I, 5 diplome Premiul II, 6 diplome Premiul III, 6 mențiuni și 8 diplome de excelență.
Deschiderea oficială a Olimpiadei s-a făcut la Sala Centrului Cultural unde Preasfințitul Vasile Bizău împreună cu alți preoți de rit romano- și greco-catolic a oficiat „Te Deum”. Apoi au fost adresate discursuri de bun venit din partea membrilor din Comisia de organizare și reprezentanți ai Inspectoratului școlar Județean Maramureș.
Programul pregătit pentru aceste zile a cuprins activități și vizite de interes cultural și religios. Elevii și profesorii însoțitori au avut posibilitatea de a vedea bisericile istorice din oraș, Muzeul etnografic și de a viziona piesa de teatru „Janka” de Oscar Speace și „O noapte furtunoasă” de I.L. Caragiale.
La mănăstirea „Maica Îndurerată” din Sighetu Marmației s-a celebrat sfânta Liturghie în rit oriental și în rit latin. Un moment special și emoționant pentru participanți a fost vizita la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, loc ce ne vorbește azi despre suferința îndurată de clericii și intelectualii care au apărat cu prețul vieții valorile religioase și culturale ale poporului român.
La Cimitirul săracilor împreună cu frații capucini și surorile din Congregația „Isus Răscumpărătorul” s-a păstrat un moment de reculegere și s-a recitat sfântul Rozariu, meditând misterele de lumină. Intenția generală a fost aceea ca Dumnezeu, prin mijlocirea sfintei Fecioare Maria și a fericitului episcop martir Anton Durcovici, să mențină în cei prezenți o credință vie și statornică, iar pentru cei îngropați în acest cimitir, în marea sa milostivire, să le dăruiască pacea și viața veșnică.
La Cimitirul Vesel din Săpânța, elevii și profesorii au admirat talentul artistic și literal al localnicilor care vor să păstreze amintirea celor dragi, ilustrând pe cruci secvențe semnificative din viața lor.
Olimpiada de religie s-a încheiat cu un moment festiv, când Preasfințitul Vasile Bizău și pr. prof. Florin Hoban, inspector de religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Maramureș, au acordat premii și diplome elevilor.
Elevii premianți din dieceza noastră sunt:
la disciplina religie
clasa a VII-a: Premiul I – (nota 10) Bianca Anișoara Tancău, Școala Gimnazială Nr. 1 Valea Seacă, Bacău; Premiul II – Ioana Albert, Școala Gimnazială „Elena Cuza” Iași; Mențiune – Lorena-Gabriela Pandelea, Școala Gimnazială „Anastasie Panu” Huși; Diplomă de excelență – Albert-Paul Winzinger, Școala Gimnazială „Petru Comarnescu” Gura Humorului;
clasa a VIII-a: Premiul I – (nota 10) Sabina Burcă, Școala Gimnazială Nr. 1 Pildești;Premiul III – Raluca-Gabriela Farcaș, Școala Gimnazială „Ion Strat” Gioseni; Diplomă de excelență – Lucia Stoian, Școala Gimnazială „Anastasie Panu” Huși; Andrei Carasevici, Școala Gimnazială Șcheia;
clasa a IX-a: Premiul I – (nota 10) Larisa-Monica Farțadi, Colegiul Național Catolic „Sfântul Iosif” Bacău; Premiul II – Ramona-Felicia Baciu, Liceul Pedagogic „Vasile Lupu” Iași;Premiul III – Claudia Sescu, Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” Săbăoani;
clasa a X-a: Premiul I – (nota 10) Mihaela Antal-Burlacu, Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” Bacău; Premiul II – Ingrid Budău, Colegiul Național „Vasile Alecsandri” Galați;Mențiune – Cătălina Ailenii, Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi”, Rădăuți;
clasa a XI-a: Premiul I – (nota 10) Olga-Teodora Popescu, Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” Bacău; Mențiune – Lavinia Cadar, Colegiul Național „Mihail Kogălniceanu” Galați; Diplomă de excelență – Carmil Chelaru, Colegiul Național Iași;
clasa a XII-a: Premiul I – Diana Farcaș, Colegiul Național „Garabet Ibrăileanu”, Iași; Premiul II – Larisa Monica Vacaru, Colegiul Național „Vasile Alecsandri” Bacău; Premiul III – Andreea Roxana Romila, Colegiul Național „Cuza Vodă” Huși; Diplomă de excelență – Anca Stredie, Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Suceava
la discipline teologice
clasa a IX-a: Premiul I – Dănuț Mircea Alexandru, Liceul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Francisc de Assisi”, Roman; Premiul III – Cosmin-Emanuel Petrașc, Liceul Teologic „Fericitul Ieremia” Onești; Diplomă de excelență – Eduard-Cazimir Perlanovschi, Colegiul Național Catolic „Sfântul Iosif” Bacău; Cătălin Petrișor, Liceul Pedagogic „Vasile Lupu” Iași;
clasa a X-a: Premiul I – Florin-Marinel Cosferenț, Liceul Teologic „Fericitul Ieremia” Onești; Premiul II – Paul Andrici, Liceul Pedagogic „Vasile Lupu”, Iași; Premiul III – Petru-Dragoș Fânaru, Colegiul Național Catolic „Sfântul Iosif” Bacău; Mențiune – Daniel Ciobanu, Liceul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Francisc de Assisi”, Roman;
clasa a XI-a: Premiul I – Ioana Bonaparte, Liceul Pedagogic „Vasile Lupu” Iași; Premiul III – Iulian-Iustin Patrașcu, Liceul Teologic „Fericitul Ieremia” Onești; Mențiune – Alin-Florin Balint, Colegiul Național Catolic „Sfântul Iosif” Bacău;
clasa a XII-a: Premiul I – (nota 10) Ciprian Fechetă, Colegiul Național Catolic „Sfântul Iosif” Bacău; Mențiune – Gabriel Lucian Cojocaru, Liceul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Francisc de Assisi”, Roman; Diplomă de excelență – Luiza Vîrgă, Liceul Pedagogic „Vasile Lupu”, Iași.
Felicitări elevilor și profesorilor îndrumători!
Impresii
„Olimpiada Națională de Religie care s-a desfășurat în județul Maramureș a fost cu siguranță o experiență de neuitat. Am cunoscut persoane deosebite din toate colțurile țării cu care am trăit clipe minunate. De asemenea, acest concurs a reprezentat pentru mine un imbold și o poartă deschisă spre cunoașterea mai aprofundată a lui Dumnezeu. Pot afirma că organizarea a fost foarte reușită deoarece persoanele implicate ne-au făcut să ne simțim extraordinar și au arătat multă disponibilitate și grijă spre a ne învăța și a ne prezenta obiective turistice de interes național. Îmi voi aminti cu plăcere întotdeauna experiența pe care am trăit-o”. (Anca Stredie, Suceava)
„Sunt elev în clasa a VII-a și am participat pentru prima dată la o olimpiadă națională. Competiția în sine a fost o provocare pentru mine, de care îmi voi aduce aminte toată viața. Activitățile organizate de cei care s-au implicat în acest proiect au fost diversificate și foarte bine realizate. Am cunoscut oameni deosebiți și colegi minunați din toate colțurile țării alături de care am trăit clipe de neuitat. Maramureșul mi-a lăsat o amintire plăcută și mi-aș dori să revăd acele mirifice meleaguri care sunt un adevărat colț de rai peste care Dumnezeu și-a pus amprenta”. (Albert Paul Winzinger, Gura Humorului)
„Fiind al treilea an consecutiv al participării noastre la Olimpiada națională de Religie, putem spune că anul acesta a fost unul deosebit, deoarece am avut încă o nouă ocazie de a vizita locuri noi și de a ne face noi prieteni pe care nu am apucat să nu-i facem în anii trecuți. Sighetul Marmației este un oraș încărcat de tradiție ce trezesc în mod individual dorința de cultură și alipire de tot ce reprezintă necunoscutul. Trei zile pline de bucurie și emoții care insuflă curajul în a exprima în cadrul cunoștințelor acumulate suprema învățătură asupra a tot ceea ce însemnă Dumnezeu și Biserica, a te raporta la tot ceea ce înseamnă suferința trecutului îndurat pentru Cristos, este un motiv care ne determină ca mereu să avem curajul de a ne exterioriza credința fără nici un fel de constrângere ce vine din partea celor care încă nu au ajuns la înalta cunoaștere a lui Dumnezeu. Acesta este de fapt scopul unei astfel de olimpiade. Sper ca prieteniile noi formate să fie de durată și să aibă drept scop promovarea binelui în această societate încărcată de răutate și dușmănie.” (Alin Balint – Bacău și Iulian Iustin Patrașcu – Onești)
„Olimpiada de Religie Catolică a fost cu siguranță o experiență de neuitat. Pe lângă concursul la care am participat, am trăit sentimentul de apartenență la Biserica catolică printre și cu ceilalți creștini catolici de rit greco-catolic. Am legat noi și întărit vechi prietenii, am vizitat locuri, și nu în ultimul rând, am rămas cu un bagaj semnificativ de cunoștințe folositoare nu numai pentru minte, ci și pentru suflet. Mă bucur mult că am participat și sper că voi participa, cu ajutorul lui Dumnezeu, și anul viitor.” (Andreea Lavinia Cadar, Galați)
„Olimpiada de Religie a fost o mare oportunitate de perfecționare, dar mia ales o ocazie de a cunoaște oameni noi. Impresia mea este una bună, deoarece nimeni nu se poate simți nesatisfăcut. Și chiar dacă ar fi puțin trist din cauză că nu a câștigat, trebuie să fie optimist și să nu se dea bătut. Nu te lăsa! Luptă! Dumnezeu este și va fi mereu cu tine! Și… succes pentru anul viitor!” (Andrei Carasevici, Șcheia)
„Mă mândresc cu religia mea, mă mândresc cu îndrumătorii mei și mă mândresc cu faptul că am reușit să ajung pentru a patra oară la etapa națională a Olimpiadei de religie. În fiecare an am cunoscut oameni deosebiți și am legat prietenii. Îmi doresc în continuare ca Dumnezeu să-mi dea putere de muncă să reușesc să ajung în fiecare an la etapa națională și încurajez pe toți tinerii să-și cultive cunoștințele în materie de religie.” (Theodora Andrei, Huși)
Prof. Lăcrămioara Boroș
Sursa: www.ercis.ro