Hramul sanctuarului

Milostivirea, faptă plăcută lui Dumnezeu,
când este făcută aproapelui

Click pe imagine pentru a vedea Albumul foto

Ziua de 8 mai este încetățenită în memoria poporului român ca fiind ziua sărbătoririi Fericitului Ieremia, acest mărturisitor al milostivirii cerești față de cei aflați în nevoință trupească și sufletească.

Fericitul Ieremia obișnuia să-i îndemne pe cei care căutau o îndrumare sufletească: „Fiule, nu căuta extazul sau viziunile cerești, pentru că vei rămâne îndatorat lui Dumnezeu; caută, mai bine, să-ți ajuți aproapele, căci atunci îți va fi îndatorat Dumnezeu ție”.         

Sub protecția acestui puternic îndemn și stimulent, frații capucini de la Onești, ca și cei veniți din toate conventele răspândite prin țară, dar și de pe alte meleaguri, au trăit această triplă sărbătoare (Fericitul Ieremia, ca patron spiritual al Sanctuarului, al Custodiei Fraților Capucini din România și al Liceului Teologic), bucurându-se de prezența în mijlocul lor a Păstorului Diecezei de Iași, PS Petru Gherghel.

După o novenă de pregătire, la care frații, seminariștii și credincioșii din Onești și din împrejurimi au meditat la „Faptele de milostivire trupească” sub îndrumarea mai multor preoți din Decanatul de Trotuș, ziua măreței sărbători a început și s-a desfășurat sub cele mai bune auspicii, cinstitorii Fericitului Ieremia prezenți la hram depășind cu mult așteptările, fiind duminică (aproximativ 1500 de pelerini, alături de circa 20 de preoți, unii veniți din Italia). Asistența spirituală a fost asigurată de 5 frați capucini, care au stat la dispoziție, pe tot timpul celebrării, celor doritori de un sfat sau de iertarea divină.

Sfânta Liturghie a început cu procesiunea de la Convent la Biserica Superioară, în sfârșit finalizată, Episcopul și celebranții fiind întâmpinați de corul „Pax et Bonum” al Sanctuarului – dirijat de tânărul și talentatul dirijor Iustin Călin – cu „Ecce Sacerdos Magnus”, cântările acestei sărbători fiind acompaniate și de un grup de 9 talentați intrumentiști de la Colegiu Național de Artă „George Apostu” din Bacău.           

La începutul Sfintei Jertfe pr. Ubaldo Oliviero a făcut o prezentare teologică a arhitecturii Sanctuarului, subliniind legătura dintre artă și credință, arta fiind expresia vie a credinței unui popor, după cum s-a exprimat el însuși, scoțând în evidență simbioza dintre culori, lumină și concepția arhitectonică cu valorile credinței trăite de cei care intră să se regăsească pe sine în acest loc de reculegere, rugăciune și întărire sufletească.    

La omilie, PS Petru a scos din nou în evidență „milostivirea ca valoare umană și creștină” în acest An Jubiliar al Milostivirii, dorit cu ardoare și promulgat de către papa Francisc, dându-ni-l exemplu pe Patronul nostru spiritual, care a învățat „arta milostivirii” în lungile nopți de veghe petrecute în fața Tabernacolului sau la căpătâiul bolnavilor pe care îi avea în grijă. La sfârșitul omiliei Păstorul Diecezei a amintit celor prezenți oportunitatea de a beneficia de indulgența plenară, în condițiile știute: Sacramentul Mărturisirii, participarea la Sf. Liturghie, rugăciune după intenția Sf. Părinte.          

Sfânta Jertfă s-a încheiat cu o precesiune a moaștelor Fericitului Ieremia în jurul Sanctuarului și cu o agapă fraternă, oferită de comunitatea Fraților Capucini din Onești.

Ziua hramului s-a încheiat cu o sfântă Liturghie de mulțumire pentru toate binecuvântările primite în această zi, celebrată de Pr. Custode, Lucian Iosif Dumea, în seara acestei binecuvântate zile.       

Fr. Petre-Marian Ianoș, OFMCap  

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.