Întâlnire fraternă și reculegere de Postul Mare

Click pe imagine pentru a vedea Albumul foto

De sărbătoarea Bunei Vestiri, în ziua de 25 martie, Frații Capucini din Custodia Fericitul Ieremia s-au reunit la Onești pentru a petrece împreună câteva ore de reculegere și rugăciune în spirit fratern.

Fr. Eduard Imbrea, plecând de la îndemnurile Sf. Părinte, reluate de către Păstorul Diecezei în Scrisoarea Pastorală pentru Postul Mare, a reamintit fraților importanța Postului, dar și a Cuvântului divin în viața și spiritualitatea sf. Francisc, i-a îndemnat pe frați să le  transforme în fundamentul vieții lor spirituale și pastorale, așa cum au devenit și pentru patronii noștri spirituali, sf. Francisc și fericitul Ieremia.

Pentru sf. Francisc, spunea fr. Eduard în meditația sa, postul avea ca scop meditarea și nașterea Cuvântului în viața sa, așa cum s-a întrupat odinioară în sânul Fecioarei; Betleemul și Calvarul erau strâns unite, unul fără altul nu ar fi putut exista.         

Rugăciunea, Postul și Pomana, care  au fost pentru sfinții noștri patroni spirituali treptele spre sfințenie, să fie și pentru noi, urmașii lor, calea privilegiată spre mântuire.           

Partea a doua a întâlnirii fraterne a fost rezervată discuțiilor și unor comunicări din partea Custodelui, care a amintit fraților de marea pierdere suferită prin trecerea la Domnul a fr. Mario Querini, îndrumător spiritual al fraților încă de la deschiderea Seminarului, în 1992 și până în urmă cu câțiva ani, când, din motive de sănătate, a trebuit să se retragă în infirmeria capucinilor de la Roma.  

A urmat apoi Sf. Liturghie, prezidată de fr. Custode Lucian-Iosif Dumea, care a reamintit fraților, în cuvântul său de învățătură, despre importanța chemării și a ascultării în viața fraților, în viața fiecărui creștin. Pornind de la Evanghelia zilei, fr. Custode a scos în evidență faptul că Maria a fost chemată să dea trup Cuvântului divin, faptul că Maria a ascultat de glasul Îngerului, faptul că acel „da” spus de Maria a adus mântuirea pentru întreg neamul omenesc. Tot astfel, și „da”-ul nostru să fie cauză de mântuire pentru toți aceia cu care ne întâlnim pe cale.       

Ziua de reculegere s-a încheiat cu o agapă fraternă, frații dându-și întâlnire după Sfintele Paști, pentru 3 zile de formare permanentă (20-22 apr.).  

Fr. Petre-Marian Ianoș, OFMCap    

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.