Sorgintea unui mare vis…
În zilele de 20, 21 și 22 aprilie 2017, Frații Capucini ai Custodiei „Fericitului Ieremia” s-au reunit la picioarele patronului lor spiritual, așa cum și frații primelor timpuri se reuneau la picioarele sf. Francisc, pentru „a sta retrași și pentru a se odihni puțin” (cfr. Mc 6,31), ca și pentru a rememora începuturile vieții capucine pe aceste meleaguri, pentru a retrăi împreună clipele în care cei prezenți au răspuns „da” chemării Domnului, un moment necesar în acest an jubiliar (25 ani de prezență în România), an în care se deschide și procesul de canonizare a Fericitului Ieremia (Cluj, 9 mai) și, de asemenea, și an capitular (al IV-lea Capitul electiv), care ar trebui să dea Custodiei liniile orientative pentru următorii ani.
Hrana spirituală și formativă ne-a fost oferită de fr. Pietro Maranesi (frate capucin, profesor de teologie și studii franciscane) care, pornind de la realitatea noastră concretă, ne-a oferit o lectură a acesteia în lumina celor trăite de sf. Francisc de-a lungul întregii sale aventuri spirituale, o aventură și un vis care continuă și azi în lumea întreagă, dar și aici, în micul nostru univers de la Onești și din România. Ajutându-se de unele texte fundamentale (cele două Reguli, Testamentul, Scrisoarea către un ministru, Scrisoarea către fratele Leon, Adevărata bucurie, etc.), fr. Pietro ne-a dăruit bucuria unei adevărate excursii în viața și în spiritualitatea Întemeietorului, în frământările sale spirituale, în îndoielile, dar și în certitudinile sale, făcându-ne să înțelegem că problemele, îndoielile, dar și bucuriile noastre au fost trăite de toți cei care ne-au precedat pe acest drum al „urmării lui Cristos” (sequela Christi), începând cu sf. Francisc.
Aceste zile binecuvântate s-au integrat armonios în „vizita sfântă” pe care Ministrul Provincial al Provinciei Capucine din Napoli, fr. Leonardo Franzese, a făcut-o fraților capucini din România în perioada 8-23 aprilie 2017, timp în care a discutat cu fiecare frate în parte și cu toții împreună, despre realitatea capucină din România, despre problemele existente, despre așteptările fraților în raport cu provincia-mamă, dar și despre bucuriile și împlinirile lor, care nu sunt puține.
Ultima zi, 22 aprilie, a fost rezervată împărtășirii fraterne a celor trăite în aceste zile, ca și unei evidențieri a problemelor de analizat la următorul Capitlu Custodial.
În atmosfera frățească a celebrării sf. Liturghii și a agapei frățești ce i-a urmat, frații s-au întors „acasă”, acolo unde fiecare caută să dea viață unui frumos vis, să-l transforme în realitate.
Fr. Petre-Marian Ianoș, OFMCap