Sărbătoarea Învierii Domnului și
Mântuitorului nostru la Târgu Lăpuș
Frații capucini din mănăstirea „Sf. Îngeri Păzitori” au participat, împreună cu credincioșii din localitate, la marea sărbătoare a Învierii Mântuitorului la biserica parohială „Buna Vestire”.
După timpul sfânt al Postului Mare, timp de purificare sufletească și trupească, această mare sărbătoare, care este centrul credinței noastre, a fost intens trăită începând cu zilele din Săptămâna mare și sfântă, când credincioșii au participat cu smerenie la slujbele specifice acestor zile, așa numitele „denii”, celebrări specifice timpului Postului Mare, prin care se comemorează perioada premergătoare morții, înmormântării și învierii Domnului și Mântuitorului nostru Isus Cristos.
Joi dimineața s-a celebrat Vecernia cu Liturghia sf. Vasile cel Mare, prin care s-a comemorat spălarea picioarelor ucenicilor și Ultima Cină, prin care Isus a instituit Sf. Euharistie, sacramentul dătător de viață veșnică.
În seara zilei de joi s-a celebrat Denia celor 12 evanghelii, care vorbesc tocmai despre rugăciunea lui Isus în Grădina Măslinilor, arestarea și judecarea sa, despre drumul Crucii spre Calvar, despre răstignirea și moartea sa pe Cruce.
Vineri seara s-a celebrat Prohodul Domnului, prin care creștinii comemorează coborârea de pe cruce și înmormântarea lui Cristos în mormântul pus la dispoziție de ucenicul cel ascuns, cu bun chip, Iosif din Arimateea. În această utrenie, fiecare cântare este precedată de un verset din psalmul 118, psalm ce arată dragostea celui credincios față de legea Domnului, pentru că prin moartea sa, Isus, slujitorul credincios, a împlinit voia Tatălui, prin ascultarea sa desăvârșită.
La sfârșitul celebrării, preoții și credincioșii, cu Sfântul Epitaf și prapurii în frunte, au înconjurat biserica, apoi au reintrat în spațiul sacru trecând pe sub Sfântul Epitaf, semn al participării la coborârea în mormânt a Mântuitorului.
Slujba Învierii a început la miezul nopții, când în întunericul din biserică a răsunat invitația:
Veniți, luați lumină!
Cu luminile aprinse, credincioșii au ieșit în fața bisericii, unde au ascultat Evanghelia Învierii de la sfântul apostol și evanghelist Matei (Mt 28,1-16). S-a înconjurat biserica de trei ori, cântând: Cristos a înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând, și celor din morminte viață dăruindu-le!, apoi s-a reintrat în sfântul locaș, după ce celebrantul principal a rostit invocațiile psalmului 23. Slujba a continuat cu Canonul pascal atribuit sf. Ioan Damaschinul, și, așa cum este datina în bisericile de rit răsăritean, s-a dat citire predicii pascale a sf. Ioan Gură de Aur.
La sfârșitul Slujbei Învierii, credincioșii au primit paștile (bucăți de pâine binecuvântată, amestecate cu vin).
Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie din ziua de Paști, la care s-au proclamat începutul Faptelor Apostolilor (1,1-8) și începutul Evangheliei de la sf. Apostol și Evanghelist Ioan (In 1,1-17) în patru limbi (latină, italiană, română și franceză) a încununat aceste zile de intensă încărcătură spirituală.
Cristos a înviat!
Fr. Petre-Marian Ianoș, OFMCap