Tabăra ,,Pax et Bonum” la Poiana Micului

În perioada 30 iulie – 3 august 2018 s-a desfășurat la Poiana Micului tabăra de vară „Pax et Bonum”, tabără organizată de către Ordinul Fraților Minori Capucini cu sprijinul organizației umanitare Grenlandsaksjonem. La invitația fraților capucini au răspuns un număr frumos de 30 de tineri din Onești și împrejurimi.
„Ești un dar atât de minunat… ești o grădină atât de frumoasă… dragă tinere ești o minune!” Aceste simple cuvinte pot fi considerate laitmotivul acestor zile de har, zile în care s-au împletit într-un mod armonios momentele de dezvoltare personală cu momentele de destindere.
Trăim timpuri în care poate de multe ori suntem ispitiți să privim spre celălalt cu suspiciune sau poate, pentru că am văzut în celălalt o grădină care posedă anumiți spini, ne este frică să ne apropiem, să o cunoaștem. Provocarea tinerilor din prima zi a taberei a fost aceea de a cunoaște frumoasa grădină (persoană) care era lângă ei, cu care poate chiar au interacționat în acea zi, o grădină (persoană) care le-a fost indicată printr-un bilet secret. Îndemnul a fost ca pe parcursul acestei zile să privească, să observe, să descopere tot ce e mai frumos la această grădină (persoană). Această provocare a fost continuu călăuzită de cuvintele: Fiecare om are o bucățică de cer în el.
O altă zi o altă provocare! Ce poate fi mai frumos, dacă nu să privești niște tineri care doresc să construiască o lume mai bună, plecând de la un zâmbet, de la o îmbrățișare oferită, de la simpla întrebare: ,,ești bine?” Aceste gesturi pot părea poate prea mici, prea nesemnificative, dar să nu uităm; oceanul e format din picături de apă. În această zi tineri au fost provocați să trăiască frumosul… să devină cât mai frumoși.
Dacă în prima zi tinerii au fost invitați să privească frumosul, iar în a doua zi să-l trăiască, în cea de a treia zi li s-a oferit o nouă provocare, o provocare nu pentru o zi, nu pentru un an, ci pentru toată viața. Tinerii au fost invitați să încerce să facă din frumos un mod de a trăi, de a fi. Nu este ușor, dar cu siguranță dispun de toate resursele pentru a reuși.
Pe lângă aceste momente de dezvoltare personală, tinerii au avut bucuria de a face câteva drumeții pe munte, de a vizita sanctuarul și salina de la Cacica, pentru ca, la întoarcere, să treacă pe la Cetatea Neamțului și Mănăstirea Văratec.
Experiența acestor zile ne-a ajutat să ne descoperim pe noi înșine și pe cel de lângă noi, să descoperim frumusețea noastră și a celuilalt. Această tabără ne-a unit, ne-a ajutat ca de la un simplu grup să devenim o familie.
În numele Fraților Minori Capucini, doresc să mulțumesc în primul rând Bunului Dumnezeu pentru aceste zile binecuvântate. Totodată, un gând de mulțumire se îndreaptă către toți cei care au contribuit la organizarea și desfășurarea acestei tabere. Un sincer și călduros ,,MULȚUMESC” îl adresăm vouă, dragi tineri, cărora vă mulțumim că ați răspuns invitației și ați petrecut aceste zile împreună cu noi. Vă dorim din inimă să fiți fericiți și frumoși!

Pace și bine!

Fr. Octavian Vacaru, OFMCap

Album foto: Tabăra ,,Pax et Bonum” la Poiana Micului

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.