Sub auspiciul și cu aceeași imensă dorință dorință de dreptate cuprinsă în începutul celebrului discurs al lui Martin Luther King jr. din 1963: „I have a dream / Eu am un vis”, duminică, 6 iunie, s-a desfășurat, la inițiativa Fraților Minori Capucini de la Oratoriul „Sf. Francisc”, în parcul „Grădina Morii” din Sighetu Marmației, pe un timp extraordinar de frumos, a 2-a ediție a „Sărbătorii Voluntariatului”, menită să facă cunoscută în zonă visul unei lumi mai bune și echitabile, bazată pe colaborarea dezinteresată dintre toți oamenii în favoarea celor mai dezavanajați dintre semenii noștri, adică a copiilor instituționalizați, a acelora care visează și ei la un viitor într-o societate în care să-și aibă rostul și locul lor alături de toți ceilalți oameni.
Această ediție, animată de voluntarii din grupul „Speranța” închegat de mai mulți ani pe lângă Oratoriul „Sf. Francisc” al Fraților Capucini , dar și de alte grupuri și asociații ce au aderat la idee, în special de către înșiși „beneficiarii” acestei idei, veniți cu „temele” gata pregătite de la diversele centre și case destinate lor, s-a bucurat de o numeroasă participare din partea sighetenilor, care s-au adunat în număr mare pentru a-i vedea la „lucru” pe copiii și adolescenții transformați în „artiști” cu un real talent.
Oaspeții de seamă al acestei sărbători au fost însă tinerii „circari” de la Fundația „Parada” din București, ei înșiși (foști și actuali „copii ai străzii”) beneficiari ai unui program de recuperare prin artă și care au încântat numeroșii copii (de toate vârstele!) prin „magiile” lor.
Nu în ultimul rând, această sărbătoare a avut și un scop caritabil precis: ajutorarea financiară au unei copile de doar 3 anișori, Eliza Nicole Szenasi, lovită de o gravă boală care îi afectează atât rinichii cât și un nerv la nivelul coloanei vertebrale, fapt ce o privează de controlul total asupra piciorului stâng și care necesită o intervenție chirurgicală urgentă, posibilă doar în Germania. Mulțumim și pe această cale numeroșilor binevoitori care prin donațiile lor au făcut posibil ca un vis al unei fetițe simpatice să devină (aproape) o realitate.
Fr. Petre-Marian Ianoș, O.F.M. Cap.