Săptămâna Franciscană: Sărăcia (02 august)

„Mergi, vinde ceea ce ai, dă săracilor, apoi vino și urmează-mă!”

Click pe imagine pentru a vedea Albumul foto

Ultima zi a Săptămânii franciscane ne propune spre meditație tema sărăciei, prezentată de fr. Leonard Ghiurca.

„Isus, privind la el, l-a îndrăgit și i-a spus: «Un singur lucru îți mai lipsește: mergi, vinde tot ceea ce ai, dă săracilor, și vei avea comoară în cer; apoi vino și urmează-mă!»” (Mt 10,21)

Aceasta este metodologia Mântuitorului: privește la sărăcia inimii noastre și ne invită să trăim cu bogăția lui; ne vrea liberi pentru a ne încrede, a ne abandona total în brațele sale.

Sărăcuțul din Assisi îi îndeamnă pe frații săi, în Regula neconfirmată, la nr. 59: „Vom vesti săracilor cu adevărat că Dumnezeu este cu ei în măsura în care vom fi părtași la condiția lor”.

Acest sfânt „nebun” după această iubire a lui Cristos se lasă condus de Duhul Sfânt și îmbrățișează acest dar al sărăciei, călcând pe urmele Aceluia care i-a transformat viața, pe urmele lui Cristos; devine sărac pentru această lume, dar bogat în ochii lui Dumnezeu. Acest lucru trebuie să primeze și în viața noastră de creștini, această exigență a dezlipirii de cele materiale și primatul bogăției cerești, lucru posibil daă, asemenea lui Francisc, ne lăsăm abandonați în mâinile lui Dumnezeu și harului său.

Trăim într-o lume a dominării, a profitului; datoria noastră de creștini este aceea de a propaga o cultură a dăruirii, răsturnând mentalitatea timpului, începând din fraternitățile noastre, din familiile noastre, oferind în mod gratuit din spiritualitatea noastră, din bucuria noastră, disponibilitatea noastră.

La ceas de seară ne-am regăsit în jurul fratelui Ieremia, pentru celebrarea sfintei Liturghii, în sărbătoarea Sfintei Maria a Îngerilor (Porziuncola), prilej cu care am dobândit și indulgența care se acordă în această zi.

Întăriți de lumina Duhului Sfânt, de exemplul Mamei cerești și al sfântului Francisc, să fim deschiși harului și vocii lui Dumnezeu, și zilnic să înaintăm în convertirea inimii și a vieții.

Fr. Adrian Cojoc, O.F.M. Cap.

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.