Săptămâna Franciscană: Ascultarea (01 august)

A asculta

Click pe imagine pentru a vedea Albumul foto

Iată-ne ajunși cu pași repezi în cea de-a patra zi din săptămâna franciscană. Tema propusă spre reflecție pentru această zi este cea a ascultării, avându-l ca relator pe fr. Lucian Iosif Dumea.

Atât pentru Francisc de Assisi, cât și pentru fiecare dintre noi, Isus Cristos este modelul prin excelență de ascultare, el care a ascultat până la moarte, și încă moartea pe lemnul crucii. El a redat omului demnitatea sa, tocmai prin ascultarea față de Tatăl.

Dialogul este un aspect foarte important în privința ascultării; ascultarea ne face asemănători cu Dumnezeu, în sensul renunțării la eu-l propriu.

Ascultarea trebuie să fie caritativă dar și dialogată, ascultând cu generozitate în mod activ și responsabil, cu credință și iubire față de voința lui Dumnezeu. Un exemplu de ascultare ni-l oferă însuși sfântul Francisc, care s-a arătat dispus să asculte cu aceeași râvnă și bucurie chiar și de ultimul novice care abia ar fi îmbrăcat haina.

Umilința celui care ascultă este cu atât mai plină de merite cu cât este mai neînsemnat cel care poruncește. Prin acest vot al ascultării suntem îndemnați să ne amintim de renunțarea la voința noastră pentru Dumnezeu.

Așa cum afirma și fr. Leonard Ghiurca în cuvântul de învățătură din cadrul sfintei Liturghii, să cerem harul bunului Dumnezeu de a fi adevărați ascultători față de El, care ne vorbește prin Cuvântul său, prin semenii noștri, dar și prin diferitele evenimente pe care le trăim.

Fr. Daniel Pio Tală, O.F.M. Cap.

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.