Papa Francisc a semnat la Assisi noua sa enciclică ”Fratelli tutti”

Papa Francisc a semnat la Assisi noua sa enciclică ”Fratelli tutti”

Papa Francisc a efectuat sâmbătă, 3 octombrie 2020, o vizită privată la Assisi, orașul Sfântului Francisc, pentru a semna noua sa enciclică ”Fratelli tutti” despre fraternitate și prietenie socială. Pontiful a celebrat Sfânta Liturghie în jurul orei 15.00 și, pe mormântul Sărăcuțului din Assisi, a pus semnătura pe cea de-a treia enciclică a pontificatului. Documentul va fi promulgat oficial duminică, 4 octombrie 2020, comemorarea liturgică a Sfântului Francisc din Assisi.

Un spațiu îngust, de reculegere, dar cu toate acestea vizitat an de an de mii și mii de persoane de pe toate continentele planetei. Este vorba de cripta bazilicii inferioare a Sacrului Convent din Assisi, unde sâmbătă, 3 octombrie 2020, papa Francisc a celebrat Sfânta Liturghie, iar la încheierea celebrării euharistice, pe mormântul Sărăcuțului din Assisi, a semnat cea de-a treia sa enciclică, ”Fratelli tutti”.

Enciclica este dedicată fraternității și prieteniei sociale, valori necesare în timpurile noastre mai mult ca oricând pentru a reda speranță și elan unei umanități rănite de pandemia de Covid-19, dar și de alți ”viruși” sociali care s-au acumulat în ultimele decenii.

Documentul poartă în titlu – ”Fratelli tutti” – cuvintele Sfântului Francisc din Assisi și va fi promulgat oficial duminică, 4 octombrie 2020, comemorarea liturgică a Sărăcuțului.

Pontiful a celebrat Sfânta Liturghie de o manieră sobră și discretă, fără omilie. Încărcătura simbolică a momentului a fost evidențiată de rugăciunea personală a papei, tăcerea și simplitatea marcând, practic, ritmul acestei vizite inedite. Din dorința papei, în contextul restricțiilor impuse de pandemie, agenda vizitei s-a desfășurat fără participarea credincioșilor.

Rugăciunile și lecturile biblice ale Sfintei Liturghii au fost luate de la formularul tipic al comemorării liturgice a Sfântului Francisc, în preziua comemorării Sărăcuțului. Chiar înainte de a semna enciclica, papa a avut cuvinte de mulțumire pentru colaboratorii săi de la Prima Secțiune a Secretariatului de Stat, care au muncit la redactarea documentului și traducerea acestuia în diferite limbi.
Papa Francisc: «Acum voi semna enciclica, pe care o aduce pe altar mons. Paolo Braida, responsabil cu traducerile [enciclicei], dar și cu discursurile papei, de la Prima Secțiune. El supraveghează toate și de aceea am vrut să fie prezent astăzi aici și să-mi aducă enciclica. Împreună cu el au venit și doi traducători: pr. Antonio, traducător pentru portugheză, care a tradus din spaniolă în portugheză, și pr. Cruz, spaniol, care a supravegheat într-un anumit fel și celelalte traduceri din originalul în spaniolă. Fac acest gest în semn de gratitudine față de întreaga Primă Secțiune a Secretariatului de Stat, care a lucrat la redactare și traducere».

Înainte de a ajunge la Assisi, papa a făcut o oprire la complexul monastic Vallegloria, în localitatea Spello. Odată ajuns în orașul Sărăcuțului, pontiful a vizitat proto-mănăstirea ”Sfânta Clara” și a salutat pentru câteva minute călugărițele clarise. Succesiv, în primele ore ale după-amiezii, papa Francisc a ajuns la Sacrul Convent din Assisi, în imediata apropiere a bazilicii care, din 1230, păstrează rămășițele pământești ale Sfântului de la care și-a luat numele pentru misiunea papală. Pontiful a fost întâmpinat de custodele Sacrului Convent, pr. Mauro Gambetti. La celebrarea euharistică, începând cu ora 15.00, au luat parte vreo douăzeci de Frați franciscani, câteva călugărițe, împreună cu episcopul diecezei locale, mons. Domenico Sorrentino, și cardinalul Agostino Vallini, legat papal pentru bazilicile ”Sfântul Francisc” și ”Sfânta Maria a Îngerilor” din Assisi.

Vizita pe care papa Francisc a efectuat-o astăzi la Assisi este cea de-a patra a pontificatului său.

Sursa: https://www.vaticannews.va/ro/

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.