Capucini în sărbătoare

Capucini în sărbătoare
(24 septembrie)

Joi, 24 septembrie, frații capucini din România au sărbătorit 28 de ani de prezență în dieceza de Iași. În anul 1992, în această zi, soseau la Onești, primii doi frați capucini din provincia de Napoli, fr. Ubaldo Oliviero și fr. Vittorio Clemente, care, împreună cu fratele capucin Mario Querini din provincia de Roma, au format prima fraternitate capucină pe meleaguri moldave. Era un mod concret al fraților capucini din Napoli de a răspunde darului pe care Domnul îl făcuse provinciei lor în urmă cu patru secole în persoana fratelui Ieremia (Ion Stoica), ajuns în Italia din îndepărtata Moldovă. Episcopul Petru Gherghel le spunea capucinilor sosiți în dieceza sa că de la ei se așteaptă, în primul rând, la a da mărturie vie despre acea spiritualitate care i-a însuflețit pe sfântul Francisc de Assisi și pe fericitul Ieremia.

Aniversarea din acest an a început în seara zilei de miercuri, 23 septembrie, când frații capucini din diferite zone ale țării s-au adunat la Roman, împreună cu numeroși preoți, persoane consacrate și credincioși din zonă, pentru a sărbători hramul conventului capucinilor din oraș, care îl are ca patron pe Sfântul Pius din Pietrelcina (Padre Pio).

Sărbătoarea aniversară a continuat în ziua următoare, 24 septembrie, cu liturghia comemorativă celebrată în sanctuarul diecezan „Fericitul Ieremia” din Onești. La această liturghie a participat, plin de bucurie și de recunoștință față de bunul Dumnezeu, și fratele Ubaldo Oliviero, singurul capucin rămas în viață dintre cei trei frați misionari care au alcătuit prima comunitate capucină din dieceza noastră.

La acest ceas aniversar, îi mulțumim Domnului pentru tot binele făcut de către frații capucini în țara noastră în cei aproape treizeci de ani de prezență. Bunul Dumnezeu să îi binecuvânteze pe frații capucini din întreaga Românie și să îi facă martori autentici ai sfântului Francisc de Assisi și ai fericitului Ieremia!

Fr. Lucian DĂMOC OFMCap.

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.