Onești: Profesiune simplă și început de noviciat

Onești: Profesiune simplă și început de noviciat

Duminică, 23 septembrie 2012, în sărbătoarea Sfântului Pius de Pietrelcina (Padre Pio), în sanctuarul „Fericitul Ieremia Valahul” din Onești au avut loc două evenimente speciale: șapte tineri au profesat voturile simple în cadrul Ordinului Fraților Minori Capucini, iar cinci tineri au îmbrăcat haina de probă, intrând în anul de noviciat.

Sfânta Liturghie de la ora 9.30 a fost prezidată de custodele fraților capucini din România, pr. Leon Budău. După încheierea anului de noviciat la mănăstirea din Nehoiu, frații novici au fost admiși să facă profesiunea simplă.

După proclamarea Evangheliei, maestrul de novici i-a chemat pe nume pe fiecare candidat în parte, aceștia răspunzând: „Iată-mă!”. La întrebarea: „Fraților preaiubiți, ce cereți de la Dumnezeu și de la sfânta sa Biserică?”, cei șapte tineri au răspuns împreună: „Milostivirea Domnului și harul de a-i sluji cu mai multă fidelitate în fraternitatea Ordinului Fraților Minori Capucini”.

După omilie, a urmat profesiunea propriu-zisă, fiecare candidat prezentându-se în fața părintelui custode și punându-și mâinile în mâinile acestuia, au citit formula profesiunii. Inspirați fiind să trăiască mai îndeaproape Evanghelia și exemplul Domnului nostru Isus Cristos, cu credință fermă și voință hotărâtă, candidații au făcut vot lui Dumnezeu, să trăiască pentru următorii trei ani în ascultare, fără nimic propriu și în castitate. Ei s-au încredințat din toată inima fraternități, ca prin acțiunea eficace a Duhului Sfânt, fiind călăuziți de exemplul Neprihănitei Fecioare Maria, prin mijlocirea părintelui serafic, sfântul Francisc de Assisi, a fericitului Ieremia și a tuturor sfinților, susținuți de ajutorul fratern, să poată tinde în mod constant spre caritatea perfectă în slujirea lui Dumnezeu, a Bisericii și a oamenilor.

În numele Bisericii și al fraternității, părintele custode le-a primit voturile, iar dacă vor împlini toate acestea, le-a promis, din partea lui Dumnezeu cel atotputernic, viața veșnică. Fiecare frate a primit o cruce și un volum al Constituțiilor Ordinului Fraților Minori Capucini. A urmat îmbrățișarea fraternă a noilor frați capucini din partea fiecărui părinte celebrant și a fraților capucini prezenți, gest semnificativ al apartenenței neo-profeșilor la fraternitate.

Cei șapte noi frați capucini sunt:

  • Ionuț Maria Baciu (Ploscuțeni „Înălțarea Sfintei Cruci” – VN)
  • Ciprian Benedic (Galbeni „Sfântul Iosif Muncitorul” – BC)
  • Adrian Cojoc (Berzunți „Inima Neprihănită a Mariei” – BC)
  • Daniel Maria Antonio Saranci (Iași „Sfânta Tereza a Pruncului Isus” – IS)
  • Daniel Pio Tală (Pietricica „Sfinții Apostoli Petru și Paul” – BC)
  • Maximilian Dumitru Vacaru (Galbeni „Sfântul Iosif Muncitorul” – BC)
  • Octavian Vacaru (Galbeni „Sfântul Iosif Muncitorul” – BC)

Noii frați urmează să facă studiile de filozofie și teologie la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman.

După sfânta Liturghie a urmat ceremonia vestițiunii, a îmbrăcării hainei de probă, de către cinci tineri postulanți: Lucian Dămoc, Iulian Ghiurcă, Adrian Joca, Ciprian Matei și Ovidiu Olaru. Ei vor petrece anul de noviciat la Nehoiu.

Ne bucurăm că acești tineri au răspuns chemării Domnului și ne rugăm să trimită în continuare lucrători în secerișul său.

Pace și bine!

Frații Capucini

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.