Onești: Deschiderea noului an școlar la Liceul Teologic „Fericitul Ieremia”

Deschiderea noului an școlar la Liceul Teologic „Fericitul Ieremia” din Onești

Luni, 17 septembrie 2012, într-o atmosferă de sărbătoare, Liceul Teologic „Fericitul Ieremia” și-a deschis porțile pentru a păși cu toții, elevi și profesori, în noul an școlar 2012-2013.

Acest nou început pe drumul cunoașterii reprezintă speranțe noi, atât pentru elevi, cât și pentru profesori, dorința de a fi mai buni, de a avea parte de cât mai multe satisfacții și împliniri, prin unirea inteligenței cu iubirea, a științei cu spiritualitatea.

După ce profesorii diriginți și-au întâmpinat elevii în sălile de clasă, la ora 11.00 a început sfânta Liturghie prezidată de pr. Cristinel Ghiurca, alături de care au concelebrat pr. Mihail Vacaru, OFMCap, și pr. Dominic Sorin Ciobanu, vicar la Parohia Romano-Catolică „Ss Apostoli Petru și Paul” din Onești.

Fiind sărbătoarea stigmatelor sfântului Francisc, care s-a asemănat întru totul lui Cristos, la omilie pr. Cristinel Ghiurca a pus accent pe asemănarea noastră cu Dumnezeu după al cărui chip suntem creați, asemănare care se concretizează în imaginea lui Isus Cristos cel răstignit. „Suntem oameni în adevăratul sens al cuvântului (creați după chipul și asemănarea lui Dumnezeu) în măsura în care căutăm să ne asemănăm lui Cristos (…) cu toții suntem chemați să administrăm creația pe care Dumnezeu ne-a încredințat-o și putem face acest lucru dacă ne dăm disponibilitatea de a colabora la planul lui Dumnezeu, fructificând cât mai bine mijloacele pe care ni le-a pus la dispoziție prin intermediul materiilor de studiu și al profesorilor/maeștrilor care, în calitate de colaboratori ai lui Dumnezeu, ne ajută să le înțelegem și să ni le însușim”.

La sfârșitul sfintei Liturghii, părintele celebrant a dat citire scrisorii pastorale adresate elevilor de către PS Petru Gherghel, episcop de Iași, cu prilejul noului an școlar.

După binecuvântarea finală, pr. Mihail Vacaru, secretarul Custodiei, a transmis un cuvânt de început de an școlar în numele pr. Leon Budău, custodele Fraților Minori Capucini din România, care, aflându-se la Roma, la capitulul general, nu a putut fi prezent la această sfântă jertfă.

L-a salutat și l-a prezentat pe pr. Cristinel Ghiurca, care, la propunerea și recomandarea Ordinului Fraților Minori Capucini și cu acordul Episcopiei Romano-Catolice de Iași, a fost numit de către Inspectoratul Școlar Județean Bacău directorul Liceului Teologic „Fericitul Ieremia”, liceu care a fost înființat și care funcționează sub protecția Ordinului Fraților Minori Capucini. I-a îndemnat pe cei prezenți să-l sprijine cu rugăciunile lor pe părintele Cristinel în noua sa misiune și să pună acest început sub binecuvântarea lui Dumnezeu.

În continuare a adresat câteva gânduri elevilor, dascălilor și părinților:

„Vă dorim, dragi elevi, un an nou școlar plin de credință. Fiți deschiși spre tot ceea ce este bun, frumos, înălțător și folositor, spre îndemnul către fapte bune și lucrul bine făcut, plăcut oamenilor și lui Dumnezeu.

Dumneavoastră, stimați profesori, fiți adevărați formatori, transmiteți informațiile și cunoștințele prin prisma credinței și a valorilor morale și creștine. Domnul să vă dea răbdare și înțelepciune pentru a rămâne fideli misiunii la care ați fost chemați.       

Voi, dragi părinți prezenți astăzi aici, fiți exemplu și model de credință pentru copiii dumneavoastră, colaborați cu școala în vederea unei bune formări a copiilor dumneavoastră, a realizării obiectivelor educaționale și a binelui comun.          

Tuturor un an școlar bun, plin de lumina Duhului Sfânt, cu multe realizări pe plan spiritual și intelectual”.         

Au fost prezente și autoritățile civile, domnul Corneliu Bulai, reprezentantul primarului din Onești, și domnul Nicolae Drăgoi, reprezentantul Consiliului Local, care, de asemenea, au transmis un gând frumos de solidaritate, susținere și sprijin în dezvoltarea și formarea personalității elevilor liceului nostru.

Prof. Monica Grosu

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.