Oneşti: Două zile de reculegere pentru a trăi mai bine Nașterea Domnului

 

 

Sâmbătă, 09 decembrie 2023 și 16 decembrie 2023, Sanctuarul Diecezan “Fericitul Ieremia Valahul” din Onești a fost gazdă primitoare a două zile de reculegere: reculegerea din Advent a persoanelor consacrate, tinerilor și adulților din zonă, coordonată de fratele Flavian Faraoanu și reculegerea Fraților Capucini cu ocazia aceluiași motiv coordonată de fratele Leon Budău și susținută de meditația fratelui Cristinel Ghiurca.

Tema primei reculegeri a fost „Voința lui Dumnezeu în viața creștină”, plecând de la planul pastoral al Diecezei noastre de Iași “Uniți în familia lui Dumnezeu, trăim bucuria evangheliei!”

“Căci pe cei pe care i-a cunoscut de mai înainte, de mai înainte i-a şi rânduit să fie asemenea chipului Fiului său, așa încât el să fie primul născut între mulți frați; pe cei pe care de mai înainte i-a rânduit, i-a şi chemat; pe cei pe care i-a chemat, i-a şi justificat; pe cei pe care i-a justificat, pe aceștia i-a și glorificat.”(Rm 8,29-30).

„Toată Scriptura este inspirată de Dumnezeu și este de folos pentru a învăța, a convinge, a îndrepta, a educa în dreptate pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârșit, pe deplin pregătit pentru orice lucrare bună” (2Tim 3,16-17).

Acestea au fost versetele care ne-au călăuzit în ziua de reculegere din 09 decembrie 2023, laici și persoane consacrate, unite de dorința de a trăi rodnic Adventul pentru al lăsa pe Cristos să se nască și în inima noastră.

Fratele Flavian Faraoanu OFM Cap. ne-a introdus, prin meditația propusă, în taina descoperirii voinței lui Dumnezeu in viața noastră. Am înțeles că am fost creați asemenea lui Cristos, că Dumnezeu lucrează în noi doar dacă îi deschidem inima colaborând cu Duhul Sfânt în lucrarea sa și că se folosește de Cuvântul Său, Biserică și de circumstanțele vieții pentru a ne modela. Însă a deveni asemeni lui Cristos presupune un proces îndelungat și lent, Dumnezeu transformându-ne prin adevăr și necazuri.

Este necesar în acest drum a înfrunta problemele vieții ca și Cristos amintindu-ne că planul lui Dumnezeu este bun, bucurându-ne, mulțumindu-i și refuzând să renunțăm  la această cale. Nu avem nici o scurtătură pentru maturizare căci asemănarea cu Cristos este destinația noastră finală, dar călătoria va dura toată viața.

De ce durează atât de mult? Pentru că învățăm încet, avem multe lucruri de care trebuie să ne dezvățăm, ne este frică să înfruntăm adevărul despre noi înșine, deseori creșterea este dureroasă și ne sperie și este nevoie de timp pentru formarea obiceiurilor noi.

Dumnezeu ne transformă când rămânem în Cuvântul Său de aceea Biblia trebuie să devină standardul de autoritate pentru viața mea: busola pe care mă bazez pentru a-mi arăta direcția, sfatul de care să ascult în luarea deciziilor înțelepte și etalonul pe care îl folosesc pentru a evalua totul.

Multe din problemele noastre își au originea în faptul că ne bazăm alegerile pe autorități nedemne de încredere : cultură, tradiție, rațiune ori emoți. Toate acestea sunt afectate de păcatul omului. Avem nevoie de un standard și de o autoritate absolută iar aceasta este Cuvântul lui Dumnezeu.

Trebuie să asimilez Cuvântul lui Dumnezeu ascultându-l și acceptându-l cu o atitudine deschisă și receptivă, citind Biblia, studiind Biblia, memorând-o, și nu în ultimul rând meditând-o.

Primirea, citirea, cercetarea, memorarea și meditarea Cuvântului divin sunt toate inutile dacă nu reușim să le punem în practică. Noi trebuie să devenim împlinitori ai Cuvântului (Iac1,22). Cea mai bună metodă pentru a împlini Cuvântul lui Dumnezeu este să-ți scrii întotdeauna o acțiune practică pe care o vei face în urma citirii, studierii ori meditării Sfintei Scripturi. Această acțiune trebuie să fie personală, practică și măsurabilă. Fiecare aplicație va implica relația ta cu Dumnezeu, relația ta cu alții sau cu caracterul tău. Biblia nu ne-a fost dată ca să creștem în cunoaștere intelectuală, ci ca să ne schimbe viețile.

A urmat un timp pentru a ne împăca cu Dumnezeu, pentru meditație personală şi pentru împărtășire fraternă. Începutul și încununarea acțiuni este Sfânta Liturghie, din a cărei pagină evanghelică am cules ceea ce este bun din viața păstorului și cea a agricultorului.

Masa fraternă a fost un prilej de a ne cunoaște și de a crea relații noi. În ultima parte a zilei, am participat la o oră de adorație euharistică, în care acordurile de orgă ale sorei Lucia Vârgă și de chitară ale părintelui Ciprian Vacaru ne-au ajutat să stăm în prezența Domnului, să-i împărtășim preocupările și dificultățile noastre și să-i încredințăm viața noastră așa cum este.

A doua zi de reculegere așa cum scriam la început a fost a Fraților Capucini care sau reunit la Onești cu ocazia pregătirii spirituale pentru sărbătoarea Nașterii Domnului și pentru a retrăi momentul aniversar de 800 de ani de la prima scenă a nașterii lui Isus, presepiu, creată de Sfântul Francisc la Greccio, în anul 1223.

Fratele Cristinel Ghiurca OFM Cap., în meditația lui ne-a reamintit ca suntem în aniversarul celor 800 de ani de la aprobarea Regulii Sfântului Francisc și că aceasta are la centrul ei trăirea sfintei evanghelii. A continuat această meditație cu trei întrebări la care fiecare a trebuit să răspundă în inima lui cum trăiește Regula și Constituțiunile capucine:

1. Ce știam deja?

2. Ce îmi este nou sau nu atât de cunoscut?

3. Ce îmi propun pentru o mai bună trăire a Regulii și Constituțiunilor?

Atenția s-a mutat apoi asupra sărbătorii care se apropie indicând 3 căi de contemplare a misterului întrupării Domnului: ochii credinței, ochii fraternității, și ochii săracilor, iar răspunsul la aceste 3 căi să fie făcut din propuneri concrete.

A urmat sfânta Liturghie centrul vieții noastre fraterne în cadrul căreia a fost binecuvântată ieslea și noi ca fiecare creștin am vrut să profităm de primirea indulgenței plenare dată de papa Francisc celor care se vor ruga in fața unei scene a Nașterii Domnului într-o biserică administrată de familiile franciscane.

Ultimul moment al acestei zile de reculegere a fost acela de a împărtășii din bucatele făcute cu drag de bucătărese și de a ne ura uni altora sărbători binecuvântate de Domnul.

Să ne apropiem cu inimă curată și caldă de Ieslea Pruncului și să dedicăm timp meditației misterului Întrupării, astfel încât Pruncul să se nască și să crească și în inimile noastre.

Album foto: Două zile de reculegere pentru a trăi mai bine Nașterea Domnului