Misiuni Satu-Nou.

Misiuni populare franciscane

Click pe imagine pentru a vedea Albumul foto

În perioada 16-20 martie, credincioșii parohiei „Sfântul Mihail” din Satu Nou (BC), au avut bucuria de a trăi zile de har, de rugăciune, de comuniune. Acestea s-au datorat zilelor de misiune care s-au ținut aici. Aflându-ne în acest an al Milostivirii, în care Sfântul Părinte i-a dat ca exemple ai milostivirii pe cei doi frați capucini: Leopold Mandic și Padre Pio, nu este întâmplătoare decizia părintelui paroh Costel Țăranu de a-i invita pe frații capucini ca să țină aceste misiuni. 

Pentru început e bine de subliniat ceea ce a făcut ca aceste misiuni să aibă un caracter special și anume faptul că aceste misiuni nu au fost animate doar de o singură persoană așa cum se obișnuiește la misiuni. Frații capucini care au acceptat invitația părintelui paroh și au participat, au fost în număr de șapte, patru preoți și trei frați studenți. Astfel la scaunul de spovadă au fost totdeauna doi preoți, iar pe parcursul zilei un frate cu barbă albă, mic la stat dar mare la sfat (Pr. Ubaldo) a așteptat credincioșii în biserică pentru sfaturi cuvinte de încurajare și spovadă. Temă acestor zile a fost ”milostivirea”. Frații care au rostit cuvântul de învățătură au pus în centrul reflexiei sacramentul spovezii, locul cel mai prielnic în care creștinul întâlnește milostivirea lui Dumnezeu. De asemenea s-a mai vorbit despre vicii și virtuți și totodată sau mai subliniat și aspecte din viața familiei. Adorația euharistică, adorația crucii și calea crucii pe străzile satului, au fost momente intense de rugăciune, momente care au ajutat credincioșii să privească în sufletul lor, să-și ațintească privirea spre Cristos răstignit pe cruce, dar mai ales să descopere chipul milostiv a lui Dumnezeu. 

Dacă dimineața și seara activitatea se desfășura în Biserică prin celebrarea Sfintelor liturghii, a momentelor de rugăciune, în cursul zilei frații însoțiți uneori de părintele paroh, alteori de ministranți străbăteau ulițele satului pentru a vizita familii, a vizita bătrânii și bolnavii, a trăi cu ei momente de rugăciune, de dialog și împărtășire. În activitățile fraților un loc deosebit l-au ocupat copiii și tinerii, care s-au bucurat de prezența fraților atât la școală cât și la cămin și la biserică. Catehezele, jocurile și momentele distractive au făcut ca chipul copiilor să iradieze de bucurie iar râsetele și glasul lor să vuiască pe ulițe.      

Într-adevăr putem spune că au fost momente de har, au fost zile care au ajutat comunitatea să fie mai activă, au ajutat credinciosii să ofere mai mult din timpul lor lui Dumnezeu și să se apropie de El. În acest timp, cuvântul Domnului a fost semănat în inimile și sufletele credincioșilor. De acum nouă nu ne rămâne decât să ne rugăm ca aceste semințe să încolțească și să aducă roade. Pentru frații capucini aceste misiuni au fost o ocazie de a sta în mijlocul oamenilor, de a-i ajuta, de a-i asculta, de a le da sfaturi, de a se bucura împreună cu ei.            

Înainte de toate ținem să aducem laudă și mulțumire lui Dumnezeu pentru buna desfășurare a acestor misiuni. De asemenea aducem mulțumire părintelui paroh Costel Țăranu și întregii comunități de credincioși care ne-au primit cu generozitate și bucurie în biserică și în casele lor. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți cu harul său.   

PROGRAMUL MISIUNILOR

MIERCURI 16 MARTIE
18.00 Liturghia de deschidere

 JOI 17 MARTIE
09.00 Sf. Liturghie
11.00 Cateheză în școală
15.00 Cateheză în școală
17.00 Adorație euharistică
18.00 Sf. Liturghie                          

VINERI 18 MARTIE
09.00 Sf. Liturghie
10.30 Vizită la bolnavi
17.00 Calea crucii prin sat.
18.00 Sf. Liturghie               

SÂMBĂTĂ 19 MARTIE
09.00 Sf. Liturghie
11.00 Cateheză copii
16.00 Cateheză tineri
18.00 Sf. Liturghie
19.00 Adorația crucii

DUMINICĂ 20 MARTIE
11.00 Liturghia de încheiere          

„Vă implorăm în numele lui Cristos: împăcați-vă cu Dumnezeu. Iată, acum este timpul potrivit; iată, acum este ziua mântuirii!” (2Cor 5,20;6,2)        

Fr. Octavian Vacaru, OFMCap      

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.