Conventul „Sfântul Francisc de Assisi” din Roman a fost gazda întâlnirii anuale a persoanelor consacrate din Dieceza de Iași, în ziua de duminică, 22 aprilie 2007.
Bucuria de a petrece o zi de rugăciune împreună, convocați fiind de meditarea cuvântului lui Dumnezeu și împărtășirea experienței întrupării sale în viața personală și comunitară, a fost motivația fundamentală ce i-a determinat pe participanți sa fie părtași la această primă manifestare, de acest gen, din anul acesta.
Întâlnirea s-a desfășurat după următorul program:
9:00-9:30 – Primirea;
9:30 – Rugăciunea de deschidere și meditația cu tema: „Maria stând la picioarele Domnului, asculta cuvântul (Lc 10,39) – Cuvântul lui Dumnezeu în viața persoanelor consacrate”, prezentată de pr. Marius Taloș, SJ;
11:45 – Sfânta Liturghie;
13:00 – Pauză pentru masă;
14:00 – Împărtășirea experiențelor în grupuri;
15:00 – Prezentarea discuțiilor în plen;
15:45 – Rugăciunea de încheiere.
Conferința părintelui Marius Taloș, SJ, Cuvântul lui Dumnezeu în viața persoanei consacrate ca și omilia părintelui Alois Fechet, vicar episcopal pentru viața consacrată, au constituit terenul fertil ce a stimulat și a animat întâlnirile și discuțiile de grup.
Preasfințitul Petru Gherghel, episcop de Iași, a subliniat că fiecare persoană consacrată trebuie să arate și să ofere lumii de astăzi carisma propriului Institut cu multă dragoste. El a făcut referință și la lucrurile ce ademenesc și tulbură viața persoanelor consacrate de astăzi, îndemnându-ne, totodată, să nu ne lăsăm amăgiți de ele, dar să ne continuăm alergarea cu ochii ațintiți spre cel care a biruit toate și ne-a învrednicit de o astfel de vocație.
După împărtășirea în plen a reflecțiilor din cele 10 grupuri, în jurul orei 16.00, întâlnirea s-a încheiat cu un moment de rugăciune, ce a fost precedat de intervenția părintelui provincial Ion Ciuraru, OFMConv.
Fr. Ștefan Acatrinei, O.F.M. Conv.
O parte din călugării și surorile din Dieceza de Iași au trăit un moment de fraternitate și de bucurie împreună, la Institutul Teologic Franciscan din Roman, în ziua de 22 aprilie 2007, când au participat la Întâlnirea persoanelor consacrate din dieceză.
Întâlnirea s-a deschis printr-o rugăciune.
Părintele Marius Taloș, SJ, a introdus reflecția cu tema: „Maria stând la picioarele Domnului asculta cuvântul” (Lc 10,39).
Cuvântul lui Dumnezeu nu e o carte de citit, ci o persoană, e rugăciunea mea și a noastră.
Pentru a înțelege ceea ce vrea să arate un vitraliu trebuie să intri în interiorul catedralei; așa poți să guști într-adevăr din frumusețea lui. Aceeași situație este și cu Sfânta Scriptură. Părintele Taloș a oferit un drum pentru a pătrunde în „catedrala cuvântului”.
Plecând de la Psalmul 45,10: „Opriți-vă și cunoașteți că eu sunt Dumnezeu”, părintele a propus șapte opriri pentru a ne întâlni cu acea persoană:
1. stabilitatea fizică
2. stabilitatea minții
3. oprirea de la păcat
4. oprirea de la „mâncarea” care ne aprinde
5. oprirea de la adunările cu oamenii inferiori morali
6. stasis – rugăciune, exerciții spirituale…
7. anastasis (înviere) – renaștere la viața adevărată, întărire sufletească…
Părintele a pus accentul pe strânsa legătură dintre cuvântul lui Dumnezeu și cele trei voturi și Sfânta Liturghie:
– lasă-l să vorbească în tine (ascultare – liturgia cuvântului)
– lasă ceva din tine (sărăcia – ofertoriu)
– lasă-te cu totul lui (curăția – împărtășania).
După această introducere a urmat un moment de reflexie personală asupra temei propuse.
Părintele Ion Ciuraru a prezidat sfânta Liturghie.
După amiază, după o scurtă pauză pentru „hrana trupească”, părintele Taloș a propus întâlniri în grupuri mici:
– Care este locul cuvântului lui Dumnezeu în viața mea și în viața de comunitate ?
– Care este locul cuvântului lui Dumnezeu în activitățile mele ?
În plenum, reprezentanții fiecărui grup în parte, au scos în evidență cuvântul lui Dumnezeu în viața lor: cuvântul este o adevărată hrană, se află în prim plan, ne conferă identitate, este o bogăție. Cuvântul cere să fie mărturisit. El ne arată calea cea bună pentru ca apostolatele noastre să nu devină „activism”. Tot el transformă persoana pentru a da mărturie.
Pentru toți a fost o surpriză vizita PS Petru Gherghel, care a încurajat frații și surorile în misiunea lor, punând accentul asupra darurilor pe care Dumnezeu le-a orânduit pentru viața consacrată: gratis ați primit, gratis să dați!
Pr. Celeste Pianezze, AA
Sursă: www.ercis.ro