Hramul Sanctuarului „Fericitul Ieremia” din Onești

Hramul Sanctuarului „Fericitul Ieremia” din Onești

Într-o atmosferă de firească sărbătoare, cinstitorii Fericitului Ieremia Valahul s-au adunat duminică, 8 mai, la Onești, pentru a-și cinsti ocrotitorul ceresc.

Cu toate că starea vremii  nu a fost chiar favorabilă (ziua a început cu rafale de ploaie și vânt), sărbătoarea  a arătat din nou seninul și lumina din inimile credincioșilor participanți, iar la sfârșitul sfintei liturghii solemne, pe timpul procesiunii cu moaștele și statuia Fericitului nostru, a zâmbit și soarele, participând astfel și el la bucuria noastră.

La Sfânta Liturghie a hramului, pe lângă Frații Capucini au mai concelebrat și reprezentanți ai Fraților Minori Conventuali și o parte dintre păstorii sufletești ai comunităților catolice din împrejurimi, în frunte cu pr. decan de Trotuș și paroh de Onești – „Sf. Apostoli Petru și Paul”, pr. Toma Rediu și a fost înfrumusețată de minunatele cântări ale corului Sanctuarului, dirijat de prof. Monica Grosu, cor care a „debutat public” pentru prima dată, la orgă fiind dl. Ionuț Baciu, absolvent al Liceului din Onești patronat de Fericitul nostru și actual postulant în rândurile urmașilor Fericitului Ieremia.

De menționat că pe teritoriul României cultul acestui „pribeag român” pe alte meleaguri a fost aprobat pentru prima dată în 1926 în Eparhia Greco-Catolică de Oradea, de către episcopul Valeriu-Traian Frențiu, martir al prigoanei comuniste, mort la închisoarea din Sighet, alături de episcopul de Iași, dr. Anton Durcovici și de alți mărturisitori fideli ai credinței în Cristos cel înviat, după cum rezultă din fac-similul ce-l prezentăm cititorilor pentru prima dată.

Cuvintele de învățătură, atât din triduul pregătitor, cât și la sfânta liturghie a hramului, au fost împărtășite credincioșilor de către pr. Petru Vernică, paroh de Dărmănești, care i-a îndemnat pe credincioși să urmeze exemplul  Sfintei Familii și al familiei pământești a Fericitului Ieremia, pentru a trăi o autentică viață creștină.

Frații capucini țin să reamintească cinstitorilor acestui eminent fiu al neamului românesc că următoarea întâlnire la Onești este pe 31 mai, când se împlinesc 3 ani re la „reîntoarcerea acasă” a Fericitului nostru, dată când în cripta Sanctuarului, alături de moaștele Fericitului Ieremia, va fi întronizată și statuia Sf. Fecioare, așa cum i-a apărut Fericitului nostru atunci când i-a spus: „Coroana mea este Fiul meu!”, statuie realizată prin străduința pr. rector al Sanctuarului, p. Ubaldo Oliviero și prin măiestria sculptorilor de artă religioasă din Ortisei (Bolzano)-Italia, mulțumită ofertelor cinstitorilor Fericitului Ieremia de pretutindeni.

Fie ca și pentru noi Cel Înviat să ne fie cunună și împlinire!

Cristos a înviat!

Fr. Petre-Marian Ianoș, O.F.M. Cap.

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.