Hramul Conventului „Sfântul Padre Pio” din Roman

Miercuri, 23 septembrie 2020, întreaga Biserică Catolică l-a sărbătorit pe Sfântul Padre Pio din Pietrelcina. Cu această ocazie Frații Minori Capucini au celebrat și hramul Conventului „Sfântul Padre Pio” din Roman.

Sfânta Liturghie a fost celebrată la ora 18.00, în biserica locală „Isus Bunul Păstor” de pr. Leon Budău, custodele Fraților Minori Capucini din România. Alături de el au concelebrat 18 preoți: pr. paroh Iacob Stolnicu, pr. Albert Babiaș, pr. decan Sebastian Bilboc, precum și frați capucini, frați conventuali, preoți din Congregația „Sf. Don Calabria” și preoți veniți din parohiile învecinate.

Pr. Leon Budău OFMCap a împărtășit cuvine de har cu privire la această sărbătoare pornind de la contextul calendarului liturgic din care face parte, și anume, că în luna septembrie sărbătorim Înălțarea Sf. Cruci (14 sept.), pe Sf. Fecioară Maria Îndurerată (15 sept.), iar pe 17 septembrie, familia franciscana sărbătorește Stigmatele Sf. Francisc din Assisi. Sf. Padre Pio trăia în profunzime sfânta liturghie la care celebrăm jertfa lui Cristos. Căuta să se pregătească constant și asiduu pentru sfânta liturghie prin rugăciune împreună cu Sf. Fecioară Maria, mama noastră. În rugăciune Padre Pio se alătura lui Isus în Grădina Ghetsemani care se ruga Tatălui, lui Isus care accepta părăsirea Tatălui pe cruce. Această trăire intensă alături de Isus și Maria în rugăciune îl ajuta pe Padre Pio să trăiască sfânta liturghie în profunzime. Rugăciunea – obișnuia sa repete – este cea mai bună armă pe care o avem, este o cheie care deschide inima lui Dumnezeu. În cărți îl căutăm pe Dumnezeu, în rugăciune îl găsim. Padre Pio chiar s-a referit la sine ca fiind un biet frate care se roagă. În cruce Padre Pio a găsit forța ca să meargă pe drumul său. Iar această milostivire divină, el a căutat să o ofere tuturor celor care aveau nevoie de ea, dojenindu-i, totodată, pe cei care îl căutau doar din curiozitate. Mulți dintre aceștia au deschis ușa inimii lor și l-au lăsat pe Dumnezeu să îi vindece, devenind fiii săi spirituali și inima grupurilor de rugăciune pe care Padre Pio le-a întemeiat. Padre Pio nu a căutat niciodată aceste fenomene supranaturale, însă ele au fost daruri dăruite nouă prin intermediul lui Padre Pio, pentru a crede ca Dumnezeu este alături de noi. În al doilea rând, l-au ajutat pe Padre Pio în îndeplinirea îndatoririlor sale, mai ales în administrarea sacramentului pocăinței, unde vedea clar în conștiința penitentului și ajuta pe toți să se căiască cu adevărat și să se convertească. În al treilea rând carismele lui Padre Pio au fost ca un parfum al cărui miros îmbietor atrăgea și călăuzea pe toți spre Dumnezeu. În concluzie pr. Leon a evidențiat cinci puncte care ne pot ajuta să trăim o viață sfântă, asemenea lui Padre Pio: mărturisirea păcatelor săptămânală, împărtășirea zilnică cu Sf. Euharistie, examinarea conștiinței în fiecare seară, lectura spirituală zilnică și rugăciunea de două ori pe zi.

La finalul omiliei, pr. Octavian Vacaru, guardianul Conventului „Padre Pio” din Roman, a mulțumit pr. Leon Budău și preoților concelebranți care au binevoit să se alăture comunității fraților capucini în celebrarea acestei sărbători, pr. paroh Iacob Stolnicu și comunității Bisericii Isus Bunul Pastor cu care frații Capucini colaborează în activitățile lor pastorale, precum și tuturor acelora care au contribuit la pregătirea Bisericii și a celebrării liturgice și a celor necesare bunei desfășurări fie pe plan material fie pe plan spiritual, pentru ca sărbătoarea și celebrarea ei sa fie o laudă de bună mireasmă adusă bunului Dumnezeu. El să îi rasplateasca pe toți. Pace și Bine!

Fr. Alois Bulai OFMCap.

Album foto: Hramul Conventului „Sfântul Padre Pio” din Roman

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.