Georgia: Întoarcerea fraților capucini

Întoarcerea capucinilor în Georgia  

Cu puțin timp în urmă vă aduceam la cunoștință renunțarea pr. Filippo Aliani la oficiul de consilier al Custodiei „Fericitul Ieremia” din România, întrucât primise misiunea de a colabora la redeschiderea drumului prezenței fraților capucini în Georgia.

În acest sens, în cele ce urmează vă oferim câteva informații cu privire la această prezență, printr-o știre publicată pe situl oficial al Ordinului Fraților Minori Capucini.

Akhaltsikhe – Georgia. O delegație a Miniștrilor Provinciali din nordul Italiei s-a deplasat în Georgia pentru a defini deschiderea unei misiuni în acea regiune. Însoțiți de Episcopul Giuseppe Pasotto, în perioada 11-14 noiembrie 2012 au vuzitat orașul în care se dorește prezența și activitatea noastră pastorală, întâlnindu-i și pe călugării și preoții care deja activează în regiune.

Administratorul apostolic al latinilor, Mons. Pasotto, în urmă cu doi ani a adresat o cerere Ministrului general pentru întoarcerea fraților capucini în aceste locuri unde au fost prezenți până în anul 1845. Salutându-i pe frați la poarta catedralei din Tbilisi, străveche biserică a capucinilor, Episcopul le-a explicat de ce a dorit întoarcerea noastră: „Voi exprimați un stil de viață care este fratern, conventual. Acest aspect este întâlnit de catolicii noștri numai în mănăstirile ortodoxe, și, de aceea, ei se întreabă: există o formă de viață asemănătoare și în Biserica Catolică? Întâlnirea cu oamenii face să fiți accesibili tuturor și să puteți fi apropiați față de toate situațiile de sărăcie care există, devenind instrumente de creștere și evanghelizare”.

A fost o călătorie scurtă dar intensă, care a făcut posbilă cunoașterea concretă a situației din această țară și precizarea perspectivelor unei misiuni în aceste locuri. În martie 2013 au sosit primii doi misionari (pr. Filippo și pr. Tomasz). Miniștrii provinciali, răspunzând apelului Ministrului general, cer ca și alți frați, urmând vocea Duhului Sfânt, să își ofere disponibilitatea pentru această misiune.

Cu această noutate în ambientul misionar se deschid, pentru Ordin, perspective diferite față de cele din trecut, atunci când clasicele „misiuni” erau încredințate unei singure provincii; acum începe să răsară ideea conform căreia vom ști să răspundem cu mai multă eficacitate necesităților misionare dacă vom învăța să colaborăm între noi. Va trebui să fim mereu atenți la aceste două noi provocări, care sperăm să devină parte importantă a dezvoltării Ordinului și pe care dorim să le considerăm ca apeluri din partea Duhului Sfânt.

Sursa: www.ofmcap.org 

De pe blogul pr. Filippo, printr-un mesaj postat cu ocazia Învierii Domnului, aflăm că, pentru moment, s-a stabilit într-un mic apartament din apropierea Catedralei Catolice din Tbilisi, alături de celălalt confrate misionar polonez, fr. Tomasz, ocupându-se cu descoperirea realității din Biserica georgiană și cu studierea limbii (pe care o consideră, cu umorul său caracteristic, destul de grea „pentru vârsta sa și pentru «flexibilitatea sa mintală» redusă, și despre care afirmă că este „singulară și unică: de exemplu Pace și bine se traduce მშვიდობა და კარგი”). 

Îi mulțumim încă o dată pr. Filippo pentru activitatea desfășurată în România și îi dorim mult succes în noua misiune care i-a fost încredințată, asigurându-l de rugăciunile noastre.

Fr. Leonard Ghiurca, O.F.M. Cap. 

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.