Francisc către capucini

Francisc către capucini:
Fiți mari iertători, nu mari judecători puși pe condamnat!

Click pe imagine pentru a vedea Albumul foto

La Sfânta Liturghie din Bazilica vaticană, în fața urnelor sfinților Pius și Leopold, Papa le cere fraților să nu înceteze nicicând să ierte și să evite „bătaia cu nuiaua” față de aceia care intră în confesional.              

Bărbi lungi și veșminte maronii; mâini împreunate și capete îndreptate în jos, în așteptarea începerii sfintei Liturghii; un climat general de rugăciune, dată fiind prezența urnelor ce conțin moaștele sfinților confesori Pius și Leopold, în fața cărora se înghesuiau din ce în ce mai mulți credincioși.                  

Era o atmosferă de reculegere aceea care învăluia Bazilica vaticană pe timpul sfintei Liturghii pe care Papa a vrut să o celebreze cu și pentru 4000 de frați minori capucini la Altarul Catedrei. „Un gest de afecțiune”, a comentat ministrul general, Mauro Johri, la sfârșitul celebrării. Afectuoase au fost și cuvintele papei de la omilie, axată în întregime pe iertare.         

„Tradiția voastră de capucini este o tradiție a iertării” a remarcat Papa. Referindu-se la Logodnicii lui Manzoni, a adăugat: „Astăzi sunt mulți confesori buni și aceasta se datorează faptului că se simt păcătoși, așa cum se simțea fratele Cristofor al nostru; știu că sunt mari păcătoși. În fața măreției lui Dumnezeu,  ei cer: ascultă și iartă. Pentru că știu să se roage, știu să și ierte”.  

Cel umil, adică „acela care se simte păcătos”, este „un mare iertător” în confesional. Ceilalți sunt asemenea învățaților legii din Evanghelia de azi, pentru care „totul era precis, lăsau de o parte legea pentru a pune în practică micile tradiții”. Aceștia „se simt ca fiind cei mai curați, învățătorii, știu doar să condamne”.                  

Este ceea ce se întâmplă „când cineva uită de necesitatea pe care o are, de a fie iertat; cu ușurință uită și de Dumnezeu; uită să ceară iertare și nu mai știe să ierte”, a subliniat Sfântul Părinte. Și a atras atenția cu privire la pericolul ca aceasta să se reflecte și în felul în care administrează sacramentul împăcării cu Dumnezeu.              

„Eu – a mărturisit Francisc – vă vorbesc ca un frate și prin voi aș vrea să vorbesc tuturor confesorilor acestui an al milostivirii: confesionalul este pentru iertare, iar dacă tu nu poți să oferi dezlegare cuiva, atunci, te rog, nu bate cu bățul”. Lumea vine, de fapt, „pentru a căuta pace pentru suflet”, deci este necesar ca „să găsească un tată care să-i dăruiască pace și să-i spună: Dumnezeu te iubește…”                  

„Îmi pare rău să o spun – a adăugat Francisc – însă câtă lume, cred că aproape cu toții am auzit aceasta, spune: nu mă mai duc să mă spovedesc pentru că odată mi-au fost puse aceste întrebări…”    

Toți confesorii, mai ales capucinii, să nu uite această „misiune specială de a ierta”, și să nu înceteze nicicând să o facă. Ca acel frate capucin din Buenos Aires, prieten al lui Bergoglio, care, „ex-superior”, a fost trimis, la 70 de ani, într-un sanctuar să spovedească.                   

„Acel om – a povestit Sfântul Părinte – avea întotdeauna coadă la confesional: preoți, credincioși, bogați, săraci… și era un mare iertător, întotdeauna găsea modul pentru a ierta, sau, cel puțin, de a revărsa pace în acel suflet printr-o îmbrățișare”.                 

„Odată, m-am dus să-l caut, iar el mi-a zis: eu cred că păcătuiesc, pentru că iert prea mult. Am acest scrupul… întotdeauna găsesc modul în care să iert. Și tu ce faci? l-a întrebat cardinalul. Eu – a răspuns fratele – merg în capelă, în fața tabernacolului, și spun: Iartă-mă, Doamne, azi cred că am iertat prea mult. Însă, Doamne, ai fost tu cel care mi-a dat un exemplu rău!”.                

A ierta este, deci, cuvântul-cheie. Se poate face aceasta prin cuvinte, însă și prin gesturi. „Dacă o persoană se apropie de mine la scaunul de spovadă, o face pentru că simte o greutate pe care vrea să o înlăture, poate că nu știe cum să o spună, însă gestul este acesta”, a spus Papa. „Ar vrea să se schimbe, să devină o altă persoană, și o spune prin gestul de a se apropia. Nu sunt necesare întrebări, tu… tu… Dacă o persoană se apropie, o face pentru că în sufletul său ar vrea ca să nu mai păcătuiască. Însă de multe ori nu pot, sunt condiționate de psihologia lor, de viața lor, de situația lor. Ad impossibilia nemo tenetur (nimeni nu trebuie să facă lucruri imposibile, n. trad)”.           

„Fiți oameni ai iertării, ai împăcării, ai păcii”, este deci îndemnul Episcopului Romei. Pentru că iertarea este „ca o sămânță”, ca o „mângâiere a lui Dumnezeu”. „Aveți încredere în iertarea lui Dumnezeu, nu cădeți în pelagianism – trebuie să faci aceasta, aceasta și aceasta. Voi aveți această charismă de confesori, redescoperiți-o și reînnoiți-o întotdeauna și fiți „mari iertători”, pentru că cine nu știe să ierte ajunge ca acești învățători ai legii, devine un „mare acuzator”. Și cine este marele acuzator în Biblie? Diavolul….”           

Deci, aut – aut: „Ori faci slujirea lui Isus care iartă, ori o faci pe aceea a diavolului, care condamnă și acuză. Un ultim cuvânt Francisc îl adresează tuturor preoților care poate că „nu se simt în stare” să confeseze: „Să fie umili, să spună nu: eu celebrez Liturghia, curăț podelele, însă nu știu bine cum să spovedesc…”       

Celebrarea s-a încheiat cu salutul pr. Johri care, mulțumindu-i Papei pentru împlinirea dorinței de a celebra o sfântă Liturghie împreună cu ei, a dat glas bucuriei pentru istorica întâlnire pe care Francisc o va avea cu patriarhul Chiril pe 12 februarie în Cuba, întâlnire la care – a adăugat – a contribuit cu siguranță și micul sf. Leopold Mandic.                

La terminarea celebrării, toți frații au mers în Aula Paul al VI-lea pentru un îmbelșugat mic dejun oferit de Sfântul Părinte. Cu zâmbetul pe buze comentau cuvintele abia rostite de către Papă, printre cornuri, plăcinte, cafea și – natural – capucini.        

de Salvatore Cerunzio
Agenția  Zenit, 9 febr. 2016

www.zenit.org        

Traducere din limba italiană de
Fr. Petre-Marian Ianoș, OFMCap  

Înregistrarea video a sfintei liturghii (Youtube)

 

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.