Ecumenism Onești

Chemați să vestiți faptele minunate ale Domnului

Click pe imagine pentru a vedea Albumul foto

Între 18 și 25 ianuarie 2016, s-a celebrat la Onești Octava Mondială de Rugăciune pentru Unitatea Bisericii, tema din acest an fiind „Chemați să vestiți faptele minunate ale Domnului”, inspirată din prima scrisoare a sfântului apostol Petru (cf. 1Pt 2,9).   

Săptămâna de rugăciune a fost inaugurată, marți, 19 ianuarie, printr-o celebrare ecumenică în cripta sanctuarului „Fericitului Ieremia”. În cadrul acestei celebrări prezidate de părintele guardian Albert Goșman, s-au pus în relief simbolurile sării, luminii și a cuvântului propuse de grupul interconfesional din Letonia, tocmai pentru a exprima prin acestea vocația creștinului de a vesti faptele minunate ale Domnului. La celebrare au luat parte un număr însemnat de credincioși, prevalent catolici, persoane consacrate, seminariști și frați capucini.      

Joi, 21 ianuarie, celebrarea s-a ținut la Centrul de Spiritualitate Franciscano-Capucină și Activitate Ecumenică, fiind al doilea moment semnificativ al Octavei de Rugăciune. La acest moment au participat seminariști, persoane consacrate, credincioși din Onești, precum și diferite persoane din grupul ecumenic venite din alte parohii ale diecezei de Iași. Un număr însemnat de preoți, catolici și ortodocși deopotrivă, au luat parte la această celebrare ecumenică condusă de părintele Eugen Giurgică, director al Centrului Ecumenic. Pe lângă părintele Toma Rediu, decanul de Trotuș, și alți preoți din parohiile catolice din Onești, am avut bucuria de a avea drept oaspeți un grup de preoți din Protoieria de Onești, în frunte cu părintele protopop Constantin Alupei, care au fost încântați să participe la celebrarea noastră și să simtă atmosfera frățească creată și prin prezența sfințiilor lor. Celebrarea s-a încheiat cu o agapă frățească.               

Zilele următoare au continuat activitățile ecumenice și rugăciunea pentru unitate la Centrul de Spiritualitate „Domus Mariae”. După două zile de program intens, grupul ecumenic sosit din diferite parohii ale diecezei a încheiat misiunea sa la biserica sfinții apostoli „Petru și Paul” participând la sfânta Liturghie parohială prezidată de părintele paroh, Toma Rediu și avându-l ca predicator pe părintele capucin Eugen Giurgică.       

Fie ca bunul Dumnezeu să privească spre noi și să ne asculte rugăciunea, ca astfel să se poată parcurge noi pași, cât mai concreți, pe drumul unității tuturor creștinilor, ca mărturie comună a faptelor minunate ale Domnului. „Ca toți să fie una” (In 17,21)         

Fr. Albert Goșman, OFMCap        

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.