Borzești: hramul Conventului și intrarea în noviciat

„Sufletul meu îl preamărește pe Domnul!”

Sâmbătă, 17 septembrie, în conventul din Borzești al fraților minori Capucini, au avut loc două evenimente importante atât pentru frați, cât și pentru biserica catolică locală: sărbătoarea aniversării „Stigmatizării Sf. Francisc” și începutul anului de noviciat pentru 7 tineri dornici să-l urmeze pe Cristos, după exemplul și regula Seraficului nostru Părinte împreună cu frații capucini, unde s-au format și unde și-au descoperit vocația.

Sfânta Liturghie a hramului a început la ora 11.00, la care au participat frații capucini, seminariștii de la Liceul Catolic „Fericitul Ieremia”, noii novici și rudele acestora.

Prin cuvântul său de învățătură, Pr. Leon Budău, Custodele fraților capucini ce-și trăiesc consacrarea pe teritoriul României, a scos în evidență importanța dăruirii totale în slujirea lui Cristos, îmbrăcarea hainei franciscane fiind doar un prim pas în „sequela Christi”, o etapă a formării, care dacă nu este urmată de convertirea personală, de dăruire și de jertfă, rămâne doar un „prim pas”.

Sf. Francisc, spunea pr. Custode, a devenit un „alter Christus”, tocmai pentru că a reușit să parcurgă toate aceste etape, cu o disponibilitate care l-a dus până la identificarea cu Mântuitorul, devenind astfel o predică vie a faptului că aceasta este posibil, că șansa, posibilitatea, pe care El ne-o acordă pentru a ne  mântui este mereu prezentă printre noi și la dispoziția noastră, cu exemple concrete, depinzând doar de noi să spunem „da” chemării divine la sfințenie. Sf. Francisc, scotea în evidență pr. Leon, a cerut lui Dumnezeu să poată  fi părtaș la suferințele Fiului său, iar răspunsul divin au fost „stigmatele”, văzute nu ca o suferință, ci ca o recunoaștere a predilecției divine față de Seraficul nostru Părinte.

După momentul festiv al cererii din partea postulanților ca să-l poată urma pe Cristos după exemplul sf. Francisc și cel al îmbrăcarii „hainei de probă”, sfânta Jertfă a continuat în aceeași atmosferă de sărbătoare, care s-a terminat, în mod firesc, cu o agapă fraternă.

Alăturându-ne și noi urărilor rudelor și prienenilor, le urăm noilor novici multă pace, binecuvântare și stăruință pe calea aleasă.

Fr. Petre-Marian Ianoș, O.F.M. Cap.

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.