Episcopii capucini: Bucuria de a fi frați

Episcopii capucini: Bucuria de a fi frați

San Giovanni Rotondo – Într-o climă de comuniune fraternă și de bucurie de a se fi întâlnit, 65 de episcopi capucini din lumea întreagă s-au întâlnit în cadrul unui pelerinaj la San Giovanni Rotondo. Printre aceștia și arhiepiscopul de Boston, cardinalul Sean Patrick O’Malley.

Frații episcopi au plecat cu autobuzul de la Roma pe data de 12 septembrie și au ajuns la San Giovanni Rotondo, concretizând propunerea lansată de câțiva dintre ei și făcută proprie de către Ministrul general, care i-a invitat pe toți episcopii capucini.În lumea întreagă există 89 de frați capucini chemați să slujească Biserica în calitate de episcopi, și, în cele mai multe din cazuri, în locuri dificile, atât din punct al condițiilor ambientale cât și al celor sociale. Un asemenea grup de frați, dintre care mulți sunt deja emeriți, nu au putut participa, dar și-au manifestat propria alăturare și rugăciune în vederea unui final bun al întâlnirii.

Printre temele de reflecție propuse s-au numărat: Identitatea Capucină și Ministerul Episcopal; Episcopul și Ordinul/Provincia: comuniune și colaborare; reîntoarcerea în Provincie a fraților emeriți (situația canonică/juridică și reinserarea în Provincie); Sfinții episcopi Capucini, modele de sfințenie.

Cum se pot trăi valorile fundamentale ale vieții noastre în minoritate, fraternitate și simplitate când cineva este chemat să slujească Biserica în calitate de episcop? Din bucuria și simplitatea fraternă cu care participanții au trăit întâlnirea a reieșit în mod clar faptul că valorile carismei noastre nu numai că nu sunt în conflict cu slujirea episcopală, ci dimpotrivă, ținându-se cont de dificultățile și provocările pastorale și sociale pe care le trăiesc mulți frați episcopi, acestea reprezintă elementul care ajută la trăirea din plin a serviciului episcopal. Definitoriul general a fost prezent în întregime pe toată durata întâlnirii. Datorită primirii fraterne și generoase a fraților din Provincia capucină Sant’Angelo e San Pio (Foggia), întâlnirea a fost o experiență care i-a îmbogățit pe toți, și care, în mod sigur, va fi repropusă.

Fr. Daniel-Cosmin Constantin, O.F.M. Cap.

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.