A vesti milostivirea lui Dumnezeu

A vesti milostivirea lui Dumnezeu
Scrisoarea Ministrului general cu ocazia Anului jubiliar al Milostivirii

Tuturor fraților din Ordin   

Dragi confrați
Domnul să vă dăruiască pacea sa! 

Mai înainte de toate, vreau să vă dau o veste bună: în ziua de 9 februarie 2016, Papa Francisc va celebra în San Pietro, cu noi și pentru noi, capucinii, Sfânta Liturghie. Evident, vă aștept în număr mare la Roma cu această ocazie! Însă cred că este cazul ca mai înainte de toate să vă povestesc cum s-au desfășurat lucrurile și cum s-a ajuns  la aceasta.          

După cum știți cu toții, Papa Francisc a proclamat un Jubileu extraordinar al Milostivirii. Această alegere se naște din conștiința că „Biserica are misiunea de a vesti milostivirea lui Dumnezeu, inima vie a Evangheliei, milostivire care trebuie să pătrundă inima și mintea fiecărei persoane. Este determinant pentru Biserică și pentru credibilitatea vestirii sale, ca ea să trăiască și să mărturisească în primă persoană milostivirea. Limbajul și gesturile sale trebuie să transmită milostivirea, pentru a pătrunde în inimile persoanelor și să le provoace să regăsească calea de reîntoarcere la Tatăl” (Bula de promulgare, 12). Anul Sfânt  va începe pe 8 decembrie 2015. Solemnitatea Neprihănitei Zămisliri, și se va încheia în solemnitatea liturgică a lui Isus Cristos, Regele Universului, pe 20 noiembrie 2016.

Un moment deosebit va fi reprezentat de începutul Postului Mare al anului 2016, când Papa va trimite în lume pe Misionarii Milostivirii. Cu această ocazie, Sfântul Părinte ne-a cerut nouă, capucinilor, să aducem în San Pietro moaștele a doi dintre sfinții noștri, care s-au remarcat în mod deosebit pentru slujirea lor în confesional: Sf. Leopold Mandic și Sf. Pius din Pietrelcina. Sunt două icoane ale unor vieți dăruite în mod necondiționat slujirii și vestirii divinei milostiviri. Cererea Papei ne onorează în mod deosebit și a devenit pentru noi încă de pe acum o puternică invitație ca să ne dedicăm  cu o reînnoită hotărâre acestui minister, atât în bisericile noastre, cât și acolo unde suntem chemați pentru această slujire.

Tocmai în acest context am îndrăznit să cer Papei Francisc să celebreze o sfântă Liturghie cu noi, capucinii, și să ne adreseze un îndemn. Iar Papa a spus „da”. Să ne bucurăm, deci! Vă aștept în număr mare în dimineața zilei de 9 februarie 2016, ora 7,00, în San Pietro, pentru această celebrare. Trebuie să ne organizăm pentru a ajunge la Roma cu o zi înainte și să facem tot posibilul pentru a ajunge punctuali la această întâlnire. Toate acestea vă vor fi comunicate separat. Le cer miniștrilor să organizeze totul din timp.

Excelența Sa, Mons. Rino Fisichella, Președintele Consiliului Pontifical pentru Noua Evanghelizare, a fost însărcinat de Sfântul Părinte cu organizarea diverselor evenimente și el ne-a cerut să punem la dispoziție un bun număr de misionari ai milostivirii. Care va fi misiunea lor? Vor trebui să fie la dispoziție pentru spovezi și pentru predici cu tema milostivirii în dieceza unde locuiesc. Sunt căutați confesori plini de înțelegere și care îndeplinesc cu bucurie această slujire. Este de dorit ca aceștia să vină la Roma pentru a participa la cateheza pe care Papa vrea să le-o adreseze lor în dimineața aceleiași zile în care va celebra sfânta Liturghie împreună cu noi, și  din nou, în ziua următoare,  pentru momentul trimiterii lor în misiune de către Sfântul Părinte. Aș vrea ca circumscripțiile europene, mai ales cele italiene, să desemneze cel puțin doi frați fiecare în acest scop. Încă de pe acum le cer Miniștrilor să comunice numele acestora Curiei generale, până pe 20 octombrie 2015, pentru a putea astfel să le transmitem Excelenței Sale, Mons. Rino Fisichella.

Moaștele sfinților Leopold și Pius vor ajunge la Roma pe 1 februarie 2016 și staționa până în ziua de 4 în Bazilica San Lorenzo a Verano, Bazilică unde slujesc confrații noștri din Provincia Romană. Vom celebra o veghe solemnă în ziua de 2 februarie, Ziua Vieții Consacrate. În ziua de 4, sfinții noștri vor fi duși în biserica San Salvatore in Lauro, biserica romană a grupurilor de rugăciune „Padre Pio”. Pe 5 este prevăzută o solemnă procesiune, pentru a-i purta pe sfinții noștri în San Pietro, unde vor fi așezați lângă Poarta Sfântă.    

Pentru ca toate acestea să se desfășoare în mod ordonat și demn, este necesar să fie cineva care să se ocupe personal. Pentru aceasta, Consiliul general a încredințat organizarea acestui eveniment Postulaturii Generale, în persoana fr.  Carlo Calloni, postulatorul general, care se va bucura de colaborarea Rectorilor respectivelor Sanctuare din Padova și San Giovanni Rotondo, ca și a Ministrului provincial din Roma. Acestora le este încredințată și sarcina de a delega  la persoane competente problemele legate de logistică și de pregătire a diverselor momente celebrative. Tot ele vă vor trimite cât mai repede informații ulterioare, pentru a organiza cât mai bine prezența noastră la Roma.     

Mă bucur încă de acum că voi putea să vă primesc pe cât mai mulți aici, la Roma, și să trăiesc împreună cu voi acest puternic moment care, sper, ne va încărca cu un nou elan în trăirea, într-o formă reînnoită și coerentă, a tot ceea ce am promis în profesiunea noastră de viață și este scris în Constituțiunile noastre.          

Împreună cu o fraternă urare de Pace și Bine!
Roma, 23 septembrie 2015 

Fr. Mauro Jöhri,
Ministru general OFMCap 

Traducere din limba italiană de Fr. Petre-Marian Ianoș, OFMCap

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.