Campus de vară la Onești ”Marcelin pâine și vin – Un suflet nobil în căutarea adevărului”

În perioada 23- 28 iulie, s-a desfășurat la Onești campusul de vară cu tema ”Marcelin pâine și vin- Un suflet nobil în căutarea adevărului”, organizat de către Ordinul Fraților Minori Capucini, cu sprijinul organizației umanitare ”Grenlandsaksjonem”. La invitația fraților au răspuns 240 de copii și tineri din Onești și din împrejurimi, însoțiți de circa 30 de animatori.
Întâlnirile zilnice au fost împărțite în două momente. Primul, de la ora 9:30 până la prânz, în care copiii au fost invitați, prin intermediul catehezelor și al laboratoarelor de creație, să reflecteze asupra unor teme. Al doilea moment, de la ora 15:00 la ora 17:00, a fost destinat în mod special jocurilor și „bansurilor”, mult așteptate de către cei mici și de cei mari. Pentru diferitele jocuri și activități manuale, copiii și tinerii au fost împărțiți în patru grupe conduse de animatori și de frați. În fiecare zi, frații au oferit spre meditație copiilor și tinerilor câteva teme, pornind de la scurte cateheze urmate de filmulețe și desene animate care au vorbit despre dăruire, generozitate, bucurie, familie, prietenie și încredere.
Marcelin, copilașul abandonat la ușa unei mânăstiri și crescut cu dragoste de doisprezece frați, ajuns la vârsta de cinci ani simte necesitatea prezenței unui prieten și a mamei pe care nu a avut prilejul de a o cunoaște. Îl întâlnește pe Isus în crucifixul abandonat în podul mănăstirii. Lui îi destăinuie dorințele și suferințele sale, și de El se îngrijește în fiecare zi hrănindu-l cu pâine și vin. Prietenul său, Isus, îl privește cu dragoste și blândețe, îl ascultă și, în cele din urmă, îi îndeplinește dorința arzătoare de a le vedea și de a rămâne pentru totdeauna împreună cu mama cerească și cu mama sa, luându-l cu El. Povestea sa ne-a îndemnat să ne îndreptăm privirea către Isus și către iubirea Tatălui, singura certitudine neschimbătoare din viața noastră.
În penultima zi, am primit cu bucurie vizita părintelui Gheorghe Cojocaru de la Parohia „Sfinții Petru și Paul”, care a subliniat în cateheza sa beneficiile pe care zilele de campus le pot aduce în viața copiilor și a tinerilor. Catehezele, jocurile, dansurile precum și activitățile de lucru manual s-au desfășurat în incinta mănăstirii ,,Fericitul Ieremia”. Ziua de 27 iulie a fost una specială, dedicată centenarului Marii Uniri. Fiecare grup de copii și tineri s-a îndreptat către un monument istoric din Onești, pentru a cunoaște mai îndeaproape teritoriul și istoria locală. Aici frații au vorbit nu numai despre însemnatele evenimente istorice, cât și despre importanța cunoașterii propriilor rădăcini și cea a amintirii și prețuirii celor care și-au dăruit viața pentru apărarea independenței, libertății și valorilor care trebuie păstrate. Ultima zi a campusului a fost dedicată unei reflecții finale oferită de părintele custode al fraților capucini din România, Lucian-Iosif Dumea. Copiii, însoțiți de părinți, au putut viziona un spectacol final organizat de către copii și voluntari. Aceștia au cântat, au dansat și au realizat o piesă de teatru intitulată ”Marcelin pâine și vin”.

Am învățat în aceste zile de har că, pentru a-l întâlni pe Dumnezeu și pentru a putea aspira la împărăția Sa, avem nevoie să rămânem sau să redevenim copii, să privim cu ochi de copil și să iubim cu inimă de copil. De asemenea am învățat să nu pierdem curiozitatea căutării adevărului. Pentru că așa cum scria Sfântul Augustin, am fost creați pentru Dumnezeu, iar inima noastră este neliniștită până când nu îl va întâlni pe El. Fără acea curiozitate de copil, fără o simțire lipsită de prejudecați și fără o disponibilitate totală nu vom putea cunoaște și vedea vreodată modul extraordinar în care Isus se face prezent zi de zi în viața noastră.

Îi mulțumim Domnului pentru aceste zile binecuvântate în care, pe lângă momentele dedicate creșterii interioare, ne-am bucurat împreună de darul aproapelui, de multe zâmbete, de frumusețea copilăriei, am socializat și am legat multe prietenii.

Pace și bine!

Andreea Chiricheș Leone

Album foto: Campus de vară la Onești (23- 28 iulie 2018)

Pentru mai multe fotografii, accesați și pagina de Facebook a Fraților Minori Capucini din România: https://www.facebook.com/ofmcapucini

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.