Prima Adunare Europeană a Postnovicilor și a Studenților Capucini (8-12 iulie)

În perioada 8-12 iulie 2018, la Colegiul Internațional San Lorenzo da Brindisi din Roma, a avut loc prima adunare a postnovicilor și a studenților Capucini din Europa.
Au fost peste 180 de tineri frați capucini, printre care și 11 frați români, însoțiți de pr. Leon Budău, maestrul de formare al postnovicilor Custodiei din România, care, la inițiativa fr. Mauro Jöhri, Ministrul General al Ordinului Fraților Minori Capucini, s-au întâlnit pentru a dialoga asupra formării în cadrul Ordinului și asupra pașilor care trebuie făcuți pentru a fi o prezență vie pe continentul european.
În prima zi, 8 iulie, au fost primiți la Colegiul Internațional „San Lorenzo da Brindisi” tinerii frați capucini, însoțiți de formatorii lor, participând împreună la rugăciunea Vesperelor și la agapa fraternă, cu produse locale specifice fiecărei țări. Pe lângă Ministrul General al Capucinilor, au fost prezenți și Vicarul General, fr. Štefan Kozuh, precum și consilierii generali, fr. Raffaele Della Torre, fr. Pio Murat și alți reprezentanți ai Curiei Generale.
În ziua următoare, tinerii frați au avut posibilitatea de a asculta experiența celor doisprezece ani de guvernare împărtășită de Ministrul General, care a subliniat importanța întâlnirii cu Domnul în rugăciune și fidelitatea față de el, precum și rolul fraternității. În a doua parte a zilei, au fost aprofundate două lucruri: Ratio Formationis, îngrijită de secretariatul general pentru Formare și în particular de frații Charles Alphones și Jaime Rey; apoi, Proiectul Europa, prezentat de Consilierul General, fr. Pio Murat.
În a treia zi, frații au vizitat orașul Assisi. Fr. Štefan Kožuh, Vicarul General, a prezidat sfânta Liturghie în Biserica „Santa Maria Maggiore”, locul în care tânărul Francisc din Assisi a renunțat la toate lucrurile materiale, abandonându-se doar voinței lui Dumnezeu. Totodată, frații au avut prilejul de a vizita locurile sfinte din Assisi. La întoarcere, s-au oprit în biserica „Porțiuncula”, unde s-au rugat pentru propriul drum formativ și pentru întregul Ordin capucin.
Ziua a patra a Adunării Europene a fost dedicată ascultării unor mărturii. Mai întâi, fr. Hugo Meija Morales, Consilier General al Ordinului și Secretar General pentru evanghelizare, a expus realitatea misionară a Ordinului capucin. În continuare, fr. Pawel Szymala a vorbit despre slujirea sa misionară în Turcia. În sfârșit, fr. Carmelo Saia, a împărtășit experiența sa pastorală din închisoarea Ucciardone, Palermo.
În ultima zi a acestei întâlniri, tinerii frați alături de formatorii lor și de Ministrul General, fr. Mauro Jöhri, i-au adus mulțumire Domnului prin celebrarea sfintei Liturghii, după ce inițial s-au întâlnit în grupuri pentru a-și exprima fiecare modul în care a trăit această experiență.
Îi mulțumim Domnului și tuturor celor care au făcut posibilă această experiență în care am avut prilejul de a întâlni atâția frați, din orice parte a Europei și de a ne îmbogăți prin mărturia lor.

Fr. Iulian Ghiurca, OFMCap

Pentru această ocazie, a fost compus și un imn al Primei Adunări Europene a postnovicilor și a studenților capucini, pe care îl puteți accesa aici.

Album foto: Prima Adunare Europeană a Postnovicilor și a Studenților Capucini (8-12 iulie)

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.