Zile de formare și început de noviciat

Zile de formare și început de noviciat    

Click pe imagine pentru a vedea Albumul foto

Perioada 28-30 ianuarie 2014 a fost, pentru frații capucini din România, un timp de har, de fraternitate, de rugăciune. Pr Štefan Kožuh, Vicarul general al Ordinului Fraților Minori Capucini, la invitația pr Leon Budău, a ținut la Roman și Onești trei zile de formare pentru frați.

Marți, 28 ianuarie, pr. Štefan a dialogat cu frații studenți, pe care i-a îndemnat să aprofundeze tot mai mult și să-și trăiască identitatea de consacrați, după forma de viață a sfântului Francisc. Zilele de 29 și 30 ianuarie au fost dedicate întâlnirii celorlalți frați din Custodie, care, în ciuda timpului friguros și a zăpezii, au participat într-un număr frumos. Vicarul general al Ordinului a dezvoltat trei tematici: fraternitatea noastră evanghelică, rugăciunea comunitară și Constituțiile reînnoite.

Faptul că noi suntem frați între noi rezultă din realitatea că avem – așa cum ne-a revelat Isus Cristos – un singur Tată ceresc. Fraternitatea există și se dezvoltă doar datorită prezenței lui Cristos, doar datorită raportului personal cu persoana lui Isus Cristos. Dacă lipsește prezența lui Isus, fraternitatea nu poate fi decât o școală a mediocrității și a dezbinării. Secretul fraternității? Să faci în așa fel încât să predomine în acțiunile tale, convingerile de credință, nu emoțiile spontane, instinctive.

Vorbind despre rugăciunea comunitară, părintele Štefan sublinia că orice experiență autentică cu Dumnezeu se transformă în mărturie despre Dumnezeu. Nimeni nu are dreptul să vorbească despre Dumnezeu dacă nu vorbește, în rugăciune, cu Dumnezeu. Consacratului nu trebuie să îi fie frică să „piardă” timpul pentru Cristos, împreună cu Cristos.

La ultima întânire, părintele Štefan a prezentat bogăția noilor Constituții ale Ordinului Fraților Minori Capucini, intrate în vigoare pe 8 decembrie 2013. Constituțiile sunt actul nostru de identitate, ne spun cine suntem. Ele sunt un mijloc sigur de reînnoire spirituală în Cristos, sunt un ajutor fundamental în împlinirea consacrării noastre. Constituțiile sunt un fel de Evanghelie franciscană capucină.

Acest timp de întâlnire și reflecție comunitară s-a încheiat o celebrare liturgică desfășurată în Cripta Sanctuarului „Fericitul Ieremia”, în cadrul căreia doi tineri, Albert Raimond și Anton Gal, au îmbrăcat haina capucină, începând anul de noviciat.

Doamne Isuse, îți mulțumim pentru aceste zile de har în care ai vrut să fim împreună, așa cum și tu te retrăgeai cu ucenicii pentru a vă recăpăta forțele. Luminează-ne și ajută-ne ca, întorcându-ne în comunitățile noastre, să mărturisim cu viața că suntem frați, fii ai aceluiași Tată ceresc, care ne iubește și este mereu cu noi. Amin.

Fr. Cristian Lupu, O.F.M. Cap

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.