Sub semnul privirii sale…

Sub semnul privirii sale…

Ziua de 30 octombrie 2012 a fost pentru frații capucini din Custodia „Fericitul Ieremia” o zi binecuvântată din mai multe motive: a 29-a aniversare a beatificării patronului nostru spiritual, împlinirea a două decenii de prezență capucină în România, aniversarea a 20 de ani de la deschiderea Seminarului teologic-liceal din Onești, unde și-au început formarea umano-spirituală marea majoritate a fraților capucini și, nu în ultimul rând, bucuria de a avea ca oaspeți în mijlocul lor pe : PS Petru Gherghel,  păstorul Diecezei de Iași, fr. Leonardo Izzo, ministru provincial al provinciei monastice capucine din Napoli, fr. Carmine De Filippis, ministru provincial al provinciei monastice capucine din Roma, mons. Sebastiano Bonavolontà, paroh de Marigliano (Nola-Italia), bun prieten al capucinilor încă de la primii pași făcuți în România, fr. Emilian Cătălin, provincial al provinciei monastice conventuale „Sf. Iosif” din România,  decanii de Bacău și Trotuș, pr. Isidor Dâscă și pr. Toma Rediu, ca și numeroșii preoți ce s-au alăturat bucuriei noastre, bucurie întregită și de prezența confraților preoți ortodocși din Onești, în frunte cu pr. protopop Constantin Alupei.

Sărbătoarea a fost pregătită de o novenă și un triduum solemn, unde predicatorul, fr. Leonard Ghiurcă, guardian al conventului „Padre Pio” din  Roman și maestru formator al studenților capucini ce se pregătesc pentru sfânta Preoție, a scos în evidență mai ales modelul pe care îl reprezintă Fericitul Ieremia pentru familia creștină de azi, în totalitatea ei: părinți și copii. Subliniind importanța modelelor în formarea morală și spirituală a tuturor, predicatorul i-a îndemnat pe cei prezenți să redescopere în viața fericitului Ieremia acele imbolduri care l-au purtat pe acesta pe calea sfințeniei.

Sfânta Liturghie arhierească a început la 10.30 cu procesiunea episcopului și a concelebranților de la mănăstire spre biserica mare a Sanctuarului, unde corul și credincioșii i-au întâmpinat cu imnul solemn „Ecce sacerdos magnus” și cu alte cântece dedicate Fericitului Ieremia. La predică, PS Petru, întors în seara precedentă de la Roma, unde a participat la Sinodul episcopilor catolici dedicat noii evanghelizări, pe lângă amintirile personale legate de ziua de 30 oct. 1983, a ținut să reamintească celor prezenți actualitatea dăruirii totale către voința lui Dumnezeu în viața de zi cu zi a acestui umil concetățean al nostru, fiindu-ne în acest sens model și reazem în căutările noastre spirituale, îndemnânu-i pe cei prezenți la o reînoire a trăirii credinței în viața de familie, la locul de muncă, în viața socială de zi cu zi.

Ziua aniversară s-a încheiat la 18.30 cu o sfântă Liturghie, prin care frații capucini au ținut să-i mulțumească lui Dumnezeu pentru toate binefacerile primite în acești 20 de ani de prezență pe meleagurile natale ale Fericitului Ieremia. Pr. Leonardo Izzo, ministru provincial al capucinilor din Napoli, care a celebrat, alături de confrați această Sfântă jertfă și care a activat mulți ani în România, a ținut să reamintească celor prezenți activitatea primilor capucini veniți în România (fr. Mario Querini, fr. Ubaldo Oliviero, fr. Vittorio Clemente), cerând în același timp rugăciuni de sprijin pentru continuarea lucrului în via Domnului a capucinilor de azi.

La acest moment aniversar, capucinii români se prezintă astfel:

Realitatea de astăzi:
Frați profeși: 56
Preoți: 35
Frați care nu sunt preoți: 7
Diaconi: 3
Studenți: 14
Novici: 5
Postulanți: 2
Seminariști: 39
Frați în străinătate: 15

 Prezențe:

Case religioase – 6:
Onești (Sediul Custodiei, Sanctuar, Liceu, Casa ecumenică, Ferma agricolă)
Roman (Studentat)
Nehoiu (Noviciat și Parohie)
Sighetu Marmației (Oratoriu,  Centru de zi pentru elevi, Casa de tip familial, Complex de garsoniere pentru cei care ies din sistemul de protecție socială la împlinirea vârstei de 18 ani)
Târgu-Lăpuș (Asistență spirituală parohială)
Slobozia (Parohie)

Dieceze – 4:

Iași
București
Cluj-Gherla
Maramureș

Slujiri și asistență:

Slujire la Sanctuarul „Fericitul Ieremia”
Casa Ecumenică
Liceul Teologic „Fericitul Ieremia”
Parohii: 2 locații
Masa săracilor
Dușuri pentru săraci: 2 locații
Oratoriu
Locuință socială
Casă de tip familial
Asistența Ordinului Franciscan Secular: 2 locații
Grupul de rugăciune „P. Pio”
Ajutor în parohii
Asistență religioasă pentru diferite Congregații de călugărițe

 Fr. Petre-Marian Ianoș, O.F.M. Cap

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.