Marți, 28 mai 2019, pr. Ciprian Vacaru, din Ordinul Fraților Minori Capucini, și-a susținut teza de doctorat în teologie liturgică la Pontificium Athenaeum S. Anselmi De Urbe, având titlul „In volumine libri scriptum est de me. Una lettura liturgica del Salmo 39(40) nel Rito Romano” („În sulul cărții este scris despre mine. O lectură liturgică a Psalmului 39(40) în Ritul Roman”).
Într-o atmosferă plină de emoții și în prezența a peste 100 de persoane: preoți, persoane consacrate, laici, familie și prieteni, printre ei numărându-se pr. Roberto Genuin, ministrul general al Ordinului Fraților Minori Capucini, pr. Francesco Neri, consilier general al ordinului, și pr. Lucian Dumea, custodele Fraților Minori Capucini din Onești, marți, 28 mai 2019, pr. Ciprian Vacaru, din Ordinul Fraților Minori Capucini, și-a susținut teza de doctorat în teologie liturgică.
Pr. Ciprian Vacaru a prezentat mai întâi variantele antice ale Psalmului 39(40) pornind de la textul ebraic al psalmului, trecând mai apoi la variantele în limba greacă și limba latină. În această primă parte, părintele Ciprian a scos în evidență asemănările și diferențele care s-au produs odată cu traducerea textului original și interpretările care s-au născut din comentariile sfinților părinți.
În partea a doua a tezei, pr. Ciprian a făcut o analiză a Psalmului 39(40) în oficiul divin și în celebrarea euharistică începând din primele veacuri până în zilele noastre, în ce context a fost folosit psalmul și ce interpretare i-a fost dată.
În ultima parte a tezei, pr. Ciprian a scos în evidență aspectul teologic care izvorăște din aceste diverse lecturi ale psalmului.
După prezentarea sintetică a lucrării, comisia formată din pr. prof. dr. Jordi-Augusti Piqué i Collado, OSB, președintele comisiei, pr. prof. dr. Renato de Zan, coordonatorul tezei, pr. prof. dr. Pietro Angelo Muroni și pr. prof. dr. Giuseppe Midilli, membri, i-a adresat întrebări la care părintele Ciprian nu a ezitat să răspundă argumentat.
Toți membrii comisiei au fost generoși în a-l aprecia și felicita pe pr. Ciprian pentru tema aleasă, scoțând în evidență originalitatea și profunzimea tezei pentru care pr. Ciprian Vacaru a primit titlul de doctor în teologie.
Pr. Ciprian Vacaru s-a născut la 29 februarie 1980 la Tuta. A absolvit școala generală în satul natal în anul 1995. A început apoi studiile liceale la Seminarul Liceal Capucin din Onești pe care le-a absolvit în anul 1999. După terminarea postulandatului, noviciatului și postnoviciatului la Onești, a continuat studiile universitare în filosofie la Nola, apoi studiile teologice la Napoli pe care le-a absolvit în anul 2008. A fost sfințit preot la 24 iunie 2009, la Iași. De aproximativ 10 ani activează la Roma, în centrul Romei antice, fiind rectorul bisericii „Santa Maria della Consolazione” (al Foro Romano) și guardianul unei comunități capucine internaționale ce aparține Curiei Generale. În același timp a continuat să studieze la Roma în cadrul Pontificium Athenaeum S. Anselmi De Urbe, iar în anul 2013 a finalizat un master în teologie liturgică. Din 2013 a lucrat la teza de doctorat pe care a susținut-o cu succes la 28 mai.
Felicitări părintelui doctor Ciprian Vacaru pentru cei cinci ani de muncă intensă, pentru perseverența de care a dat dovadă în munca de cercetare și mult succes și roade bogate în via Domnului!
Pr. Marius Sabău
Album foto: Roma: Un nou doctor în teologie Marți, 28 mai 2019
Articol preluat de pe situl www.ercis.ro