Relicva Însemnată a Fericitului Ieremia la Bacău

Discursul părintelui Ubaldo Oliviero, Rectorul Sanctuarului „Fericitul Ieremia” din Onești, cu ocazia aducerii Relicvei Însemnate în Parohia „Fer. Ieremia” din Bacău pentru sărbătoarea hramului

Preaiubiți credincioși, vă salutăm, eu și părintele Custode, cu salutul nostru franciscan de Pace și bine tuturor!

Suntem fericiți să fim astăzi în mijlocul dumneavoastră și să vi-l prezentăm pe Fericitul Ieremia, cu Relicva Însemnată.

Îi mulțumim parohului, părintelui Dumitru Gabor, care a insistat să aveți în această parohie, în ziua hramului, prezența Fericitului Ieremia pentru un moment de rugăciune intensă și de întâlnire între dumneavoastră și Moaștele sale. Împreună cu parohul îi salutăm și pe părinții vicari Marius-Petrică și Gabriel, pe dumneavoastră și pe cei care vor veni în aceste zile. 

Iubiți credincioși, astăzi este o mare zi pentru voi, deoarece Fericitul Ieremia vine în mijlocul vostru. El, ca patron al acestei parohii, este prezent deja în mijlocul dumneavoastră și în fiecare dintre voi prin rugăciunile pe care i le adresați; dar astăzi este prezent în mod special prin această Relicvă Însemnată a osemintelor sale.

Atunci când, cu 5 ani în urmă, pe 18 mai 2008, a fost adusă în această parohie statuia sa, în pelerinajul său de întoarcere acasă, vi s-a spus că în acea statuie se află trupul său, osemintele sale, iar dumneavoastră ați crezut acest lucru, pentru că așa vi s-a spus și așa a fost scris. Și eu cred. Cred pentru că le-am văzut, și chiar eu însumi le-am așezat în statuie și știu cu adevărat că în acea statuie se află adevăratul trup al Fericitului Ieremia, osemintele sale.

În această cutie care este în fața voastră, voi vedeți acum o parte din osemintele Fericitului Ieremia, numite relicve. Această Relicvă este numită Însemnată pentru că este o parte suficient de mare și importantă din trupul său.

Relicva aceasta, pe care voi o vedeți astăzi în mod clar, cu ochii voștri, face parte din piciorul stâng al Fericitului Ieremia și a fost luată din trupul său înainte de a fi așezat în interiorul statuii care se află în Sanctuarul din Onești. Mai exact, aceste moaște pe care dumneavoastră le venerați acum, sunt două bucăți de os de mărimi diferite (23,50 cm și, respectiv, 3,50 cm) luate din zona genunchiului și numite, în cuvinte tehnice, Epifiza genunchiului și Diafiza femurului.

Preaiubiților, dumneavoastră vedeți astăzi o parte din acele picioare ale Fericitului Ieremia care au trecut peste câmpiile noastre atunci când el era copil și care au străbătut dealurile și munții din România noastră, pentru a ajunge apoi în Italia, unde au cutreierat toate străzile orașului Napoli, aducând tuturor celor nevoiași vestea cea bună, mângâierea și binecuvântarea sa. 

Dumneavoastră, preaiubiți credincioși din Bacău, aveți astăzi această mare bucurie de a vedea trupul Fericitului Ieremia, osemintele unui mare erou. Nu un erou al războaielor noastre din trecut, oameni care cu câtva timp în urmă au căzut pentru patrie sau și-au dat viața pentru un ideal al lor. Aici avem osemintele eroului nostru de 400 de ani. Osemintele unui erou de patru secole care și-a dat viața pentru iubirea față de Dumnezeu și a murit pentru frații săi, eroul iubirii și al slujirii: iubire față de Dumnezeu, iubire și slujire față de frați. Adevăratul erou al Bisericii noastre, al credinței noastre este aici în fața dumneavoastră. Priviți-l cu atenție, admirați-l cu bucurie și rugați-vă lui cu iubire. Amin.

Pr. Ubaldo Oliviero, O.F.M. Cap.

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.