Prima Comemorare a mortii Fericitului Ieremia

Pe data de 5 martie 2009 în Sanctuarul Fericitul Ieremia Valahul din Onești s-a celebrat la ora 10.30 Sfânta Liturghie Solemnă, prezidată de Păstorul Diecezei de Iași Petru Gherghel, în Amintirea trecerii la cele veșnice a Fericitului Ieremia (5 martie 1625). La această Sărbătoare a Custodiei Fraților Minori Capucini și a întregii Dieceze au participat 25 de preoți, persoane consacrate, seminariști, elevi ai Liceului Catolic și mulți credincioși pelerini din localitățile învecinate ale Oneștiului.
La începutul Sfintei Liturghii, Păritele Ubaldo Oliviero, Rectorul Sanctuarului, a dorit să transmită un salut de bun venit Excelenței sale Petru Gherghel, ce a binevoit să participe la acest eveniment, unde pentru prima oară, pe pământul României, se celebrează aniversarul nașterii pentru cer a Fericitului Ieremia, având prezente în mijlocul nostru relicvele sale.
În cadrul omiliei Preasfințitul ne-a invitat pe toți, ca împreună cu psalmistul, să-l lăudăm pe Dumnezeu în sfinții săi, reamintindu-ne de ultimele momente al vieții fratelui Ieremia, subliniind faptul că el poate fi numit cu adevărat un erou al dragostei, împlinind îndemnul superiorului de a merge să vindece un nobil al regatului de Napoli, grav bolnav, având de îndurat un ger puternic și o distanță îndelungată. Cu încredere putem spune că fratele Ieremia a împlinit legea iubirii, urmându-l cu fidelitate pa Maestrul său, Cristos, prin care Tatăl și-a arătat iubirea sa față de făptura umană, în fragmentul evanghelic, ce ne prezintă Parabola Samariteanului Milostiv.
Astăzi Fericitul Ieremia ne dă exemplu și impuls de a pune în practică porunca iubirii față de aproapele, îndemnându-ne pe fiecare dintre noi, spunându-ne asemenea lui Isus: Mergi și fă și tu la fel!
Alături de aceste cuvinte de învățătură dorim să mulțumim tuturor cinstitorilor Fericitului Ieremia ce au participat la această sfântă celebrare, în mod deosebit corului Liceului Catolic din Onești care au însuflețit prin cântările lor Sfânta Liturghie.
Să-l lăudăm și să-l preamărim neîncetat pe Dumnezeu pentru toate binefacerile primite, îndeosebi prin viața de slujire a fratelui nostru Ieremia, care acum se bucură în Patria fericirii veșnice alături de cei pe care i-a îngrijit timp de 47 de ani și să asculte rugăciunile poporului nostru român ca în curând să fie ridicat la cinstea altarelor întru sfințirea și bucuria confraților săi.

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.