Papa Francisc a publicat o scrisoare despre rugăciunea rozariului în luna mai

Fecioara Maria ne ajută să învingem această încercare: papa Francisc, într-o scrisoare despre rozariu

A fost publicată sâmbătă, 25 aprilie 2020, o scrisoare a papei Francisc despre rugăciunea rozariului. Pontiful invită familiile să facă acasă această rugăciune în special în timpul lunii mai, dedicată devoțiunilor către Fecioara Maria. ”Dumnezeu să intervină cu mâna sa atotputernică”, scrie pontiful, ”ca să ne elibereze de această teribilă pandemie”. Scrisoarea este însoțită de două rugăciuni propuse spre a fi recitate la încheierea rozariului.

Cu rozariul în mână, pentru că în acest fel pandemia poate fi învinsă. Zi de zi, în casele închise de virus, dar deschise la speranța ca rugăciunea la Fecioara Maria să dobândească întoarcerea la „cursul normal” al vieții. Este propunerea papei Francisc pentru apropiata lună mai. Este luna dedicată de tradiție Fecioarei Maria, dar și luna în care, anul acesta, se așteaptă începerea relaxării restricțiilor.

Papa Francisc adresează o scrisoare către toți credincioșii amintind că în această lună este ”tradiția” de a se ruga ”rozariul acasă, în familie. O dimensiune, cea domestică, pe care”, observă pontiful, ”restricțiile pandemiei ne-au ”constrâns” să o valorizăm, inclusiv din punct de vedere spiritual”.

A recita coroana rozariului, împreună sau personal – ”alegeți voi, după situații”, scrie papa, ”valorizând ambele posibilități” – dar ținând cont de ”secretul pentru a o face”: ”simplitatea”. Papa sugerează să se caute chiar pe Internet, unde se pot găsi ”bune scheme de rugăciune care pot fi urmate”. ”A contempla împreună chipul lui Cristos cu inima Mariei, maica noastră”, încheie papa Francisc, ”ne va face și mai uniți ca familie spirituală și ne va ajuta să depășim această încercare”.

Papa Francisc însoțește scrisoare sa cu două rugăciuni la Fecioara Maria, pe care credincioșii sunt invitați să le spună la sfârșitul rozariului și pe care, afirmă pontiful, ”eu însumi le voi recita în luna mai, fiind unit spiritual cu voi”. Una din cele două rugăciuni este adresată Fecioarei Maria a Divinei Iubiri, pe care papa a recitat-o la începutul crizei, pe 11 martie a.c., într-un mesaj video pentru Sfânta Liturghie celebrată în sanctuarul roman omonim de cardinalul Angelo De Donatis în Ziua de post și rugăciune. Cea de-a doua rugăciune este o intensă invocație care, într-un anumit fel, constituie un ecou la cunoscuta ”Bucură-te, regină”, în special rugămintea ”Întoarce spre noi ochii tăi cei milostivi în această pandemiei de coronavirus”, pentru a continua aceeași invocație asupra diferitelor categorii de persoane care de multă vreme suferă și luptă pe frontul pandemiei de Covid-19..

Scrisoarea papei Francisc către toți credincioșii pentru Luna Mai 2020

«Dragi frați și surori,
Se apropie, de acum, luna mai, în care poporul lui Dumnezeu își exprimă cu o înflăcărare deosebită iubirea și devoțiunea față de Fecioara Maria. Este tradiție ca în această lună să se spună rugăciunea rozariului acasă, în familie. O dimensiune, cea domestică, pe care restricțiile pandemiei ne-au ”constrâns” să o punem în valoare, inclusiv din punct de vedere spiritual.

M-am gândit, de aceea, să propun tuturor ocazia de a redescoperi frumusețea de a se ruga rozariul acasă în luna mai. Se poate face împreună sau personal; alegeți voi în funcție de situații, valorizând ambele posibilități. Dar în orice caz, există un secret pentru a o face: simplitatea; și e ușor de găsit, chiar și pe Internet, bune scheme de rugăciune care pot fi urmate.

De asemenea, vă ofer textele a două rugăciuni la Fecioara Maria, pe care le puteți recita la sfârșitul rozariului și pe care eu însumi le voi recita în luna mai, fiind unit spiritual cu voi. Le atașez la această scrisoare astfel încât să fie puse la dispoziția tuturor.

Dragi frați și surori, a contempla împreună chipul lui Cristos cu inima Mariei, Maica noastră, ne va face și mai uniți ca familie spirituală și ne va ajuta să învingem această încercare. Eu mă voi ruga pentru voi, în special pentru cei mai suferinzi, iar voi, vă rog, rugați-vă pentru mine! Vă mulțumesc și, din inimă, vă binecuvântez.

Roma, bazilica Sfântul Ioan în Lateran,
25 aprilie 2020, sărbătoarea Sfântului Evanghelist Marcu»

Sursa: https://www.vaticannews.va/ro/

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.