Oneşti: Triplă sărbătoare la Sanctuarul „Fericitul Ieremia”

Oneşti: Triplă sărbătoare la Sanctuarul „Fericitul Ieremia”

Duminică, 30 octombrie 2022, s-au celebrat la Sanctuarul „Fericitul Ieremia” din Oneşti, 39 de ani de la beatificarea Fericitului Ieremia, 30 de ani de prezenţă a fraţilor capucini în România şi hirotonirea diaconală a doi fraţi capucini. Liturghia a fost celebrată de PS Iosif Păuleţ, episcopul Diecezei de Iaşi, concelebrând PS Petru Gherghel, episcop emerit, împreună cu treizeci de preoţi.

Această triplă sărbătoare a fost pregătită de un triduum de celebrări în perioada 27-29 octombrie, ţinut în sanctuarul diecezan din Oneşti. Tema predicilor din triduum a fost „Viaţa de slujire a Fericitului Ieremia”, predicator fiind pr. Ciprian Benedic, OFMCap.

Aceste zile de sărbătoare au culminat cu celebrarea Liturghiei solemne la ora 10:30 de către PS Iosif Păuleţ. Părintele Leon Budău, custodele fraţilor capucini din România, i-a salutat pe cei prezenţi, amintind cele trei motive de sărbătoare, îndemnându-ne să cerem mijlocirea Fericitului Ieremia pentru cei bolnavi.

După proclamarea Evangheliei a avut loc apelul candidaţilor la diaconat, făcut de pr. Octavian Vacaru, OFMCap., la care aceştia au răspuns cu un hotărât: „Iată-mă!”. Numele celor chemaţi sunt: fr. Lucian Dămoc şi Iosif Valentin David.

La predică PS Iosif a explicând textul evanghelic al samariteanului milostiv a subliniat importanţa slujirii. Slujire la care cei doi candidaţi au fost invitaţi să răspundă zilnic cu aceeaşi hotărâre cu care au spus „Iată-mă!”, având certitudinea că odată cu hirotonirea diaconală vor primi şi harurile pentru a deveni slujitori asemenea samariteanului milostiv şi a Fericitului Ieremia.

După predică a urmat ritualul hirotonirii diaconale, candidaţii plini de credinţă au promis episcopului şi superiorului legitim ascultare şi respect. Apoi, prosternaţi la pământ, au cerut împreună cu episcopul şi cu toţi credincioşii, mijlocirea sfinţilor şi harul lui Dumnezeu, cântând Litania tuturor sfinţilor. A urmat impunerea mâinilor şi rostirea de către episcop a rugăciunii de consacrare, în sfârşit îmbrăcarea dalmaticei (haina diaconală) şi încredinţarea cuvântului divin. Acest ritual a fost de o mare însemnătate pentru cei prezenţi, bucuria şi emoţiile se puteau citi pe chipurile tuturor, dar în special pe chipurile noilor diaconi.

După ritualul de hirotonire, celebrarea a continuat cu liturgia euharistică, pe parcursul căreia diaconii şi-au putut exercita noul minister.

La finalul Sfintei Liturghii, rectorul sanctuarului, părintele Ciprian Vacaru a adus mulţumiri episcopilor, preoţilor care au concelebrat, corului, echipei ERCIS FM, Angelus TV şi tuturor credincioşilor şi pelerinilor veniţi din Oneşti şi din alte localităţi.

Liturghia de mulţumire celebrată seara, la ora 18.30, a fost prezidată de părintele Augustin Dogaru, împreună cu confraţii custodiei.

Îi mulţumim bunului Dumnezeu pentru toate darurile şi harurile revărsate asupra custodiei fraţilor capucini şi Diecezei de Iaşi prin mijlocirea Fericitului Ieremia şi îl rugăm să îi susţină cu harul Duhului Sfânt pe cei doi diaconi în noua lor misiune.

Pace şi bine!

Fr. Alexandru Călăraşu, OFMCap.

Album foto:Oneşti: Triplă sărbătoare la Sanctuarul „Fericitul Ieremia”

La 30 de ani de la sosirea fraților capucini în Romania

***

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.