La 30 de ani de la sosirea fraților capucini în Romania

La 30 de ani de la sosirea fraților capucini în Romania

Excelența voastră PS Iosif Paulet, episcop de Iași, Preasfințite Petru Gherghel, episcop emerit de Iași, preacucernice părinte decan, cucernici părinți, dragi confrați conventuali, dragi confrați capucini din țară, din Ungaria, din Italia, dragi persoane consacrate, iubiți credincioși, dragi pelerini, dragi urmăritori ai Ercis media și ai Angelus TV, în numele fraților capucini vă adresez un fratern Bine ați venit în Sanctuarul Fericitul Ieremia!

Și în acest an ne-am reunit pentru a-i mulțumi Domnului pentru darul beatificării Fericitului Ieremia și pentru a implora mijlocirea sa prezentându-i toate intențiile noastre, îndeosebi rugăciunea pentru cei bolnavi. Totodată, amintim și faptul că anul acesta, la 14 octombrie, s-au împlinit 75 de ani de la descoperirea mormântului fratelui Ieremia, în fostul convent Sfântul Efrem cel Nou, și reluarea procesului de beatificare din dorința poporului român.

Un alt motiv de recunoștință față de Domnul este aniversarea a 30 de ani de la sosirea în România a fraților capucini. Din dorința preasfințitului Petru Gherghel, la solicitarea părintelui general și prin disponibilitatea pr. Leonardo Izzo, ministru provincial, frații Ubaldo Oliviero și Vittorio Clemente, din Provincia de Napoli, au ajuns la Onești la 24 septembrie 1992, fiind primiți de pr. Eduard Sechel, parohul de atunci al locului. Lor li s-a alăturat fratele Mario Querini, din Provincia de Roma, care era deja prezent de un an la Onești. Viață lungă, celor vii, odihnă veșnică, răposaților. Suntem recunoscători acestor frați pentru că au permis, prin generozitatea lor, să facă cunoscută viața capucină în România și astfel noi să o putem îmbrățișa.

Cu acest prilej, aduc un gând de mulțumire și recunoștință tuturor fraților capucini care s-au implicat în această misiune și slujesc în țară sau în afară în vocația dăruită de Domnul Sfântului Francisc, vocație trăită și de fericitul Ieremia.

De asemenea, mulțumesc clerului diecezan, binefăcătorilor laici și tuturor celor care ne-au susținut, ne susțin și ne vor susține în continuare în viața și activitățile noastre, dar și celor care au susținut acest Sanctuar pe care dorim să-l finalizăm și să-l sfințim. Dumnezeu să-i binecuvânteze pe toți și pe fiecare în parte cu tot binele!

Sărbătoarea de astăzi este deosebită pentru că frații Lucian și Valentin vor primi hirotonirea diaconală. Dăruirea și disponibilitatea lor pentru slujire să renască în noi toți dorința carității, pe care să o cultivăm și să o exercităm urmând îndemnul Învățătorului Cristos: „V-am dat exemplu ca și voi să faceți așa cum v-am făcut eu”.

Preasfințite, mulțumindu-vă încă o dată pentru prezență, pentru fraternitatea împărtășită cu noi, frații capucini, de-a lungul anilor, atunci când erați paroh de Onești, și acum în calitate de episcop, vă rugăm să prezidați această sfântă celebrare.

Onești, 30 Octombrie 2022

Fr. Leon Budău,
Custode

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.