Onesti: Sarbatorindu-l pe fericitul Ieremia Valahul

 Onești, 8 mai 2018
Sărbătoarea liturgică a Fericitului Ieremia Valahul are, la Onești, o multiplă dimensiune: este hramul Sanctuarului, al Custodiei fraților capucini, al conventului, al Liceului și Seminarului, toate aceste realități fiind puse sub ocrotirea primului sfânt român ridicat la cinstea altarelor de către sf. Ioan Paul al II-lea.
Sfânta Liturghie a hramului a început la ora 10,30 și a fost prezidată de către păstorul bisericii noastre locale, PS Petru Gherghel, alături de care au concelebrat alți 50 de preoți, unii venind de la distanți apreciabile împreună cu credincioși din parohiile pe care le păstoresc, în timp ce alți frați preoți capucini au stat la dispoziția credincioșilor pentru spovezi și colocvii spirituale.
În cuvântul său de învățătură păstorul diecezei a pus accentul pe influența pe care a avut-o mama fericitului Ieremia asupra alegerii sale de viață, aceea de a intra într-o „mănăstire adevărată” din țara unde „călugării erau sfinți și unde se afla vicarul lui Isus, papa de la Roma”. „Fericitul nostru – accentua păstorul diecezei – și-a însușit această îndrumare a mamei sale pământești și a extins-o asupra mamei prin excelență, Maria, pe care o recomanda tuturor ca fiind măicuța noastră cerească, care ne ocrotește, ne sprijină în nevoi, ne arată calea către coroana sa, pruncul Isus. Luna mai, a mai specificat păstorul diecezei, a reprezentat o perioadă fastă în viața Fericitului Ieremia: în această lună și-a început viața călugărească, pe care si-a dăruit-o slujirii aproapelui timp de 40 de ani, în luna mai s-a întors acasă acum 10 ani, tot în luna mai va merge și în acest an să-i viziteze pe frații săi de pe meleagurile sale natale, refăcând pelerinajul întoarcerii acasă din luna mai 2008.
La sfârșitul Sfintei Jertfe rectorul sanctuarului, fr. Flavian Gondoș a ținut să mulțumească bunului Dumnezeu pentru toate harurile revărsate asupra celor prezenți în număr impresionant la sărbătoare, păstorului diecezei, PS Petru Gherghel pentru disponibilitatea arătată față de această realitate spirituală a bisericii locale care este Sanctuarul din Onești, preoților, persoanelor consacrate și credincioșilor care s-au alăturat bucuriei fraților capucini și, în mod special, corurilor celor două parohii din Onești, reunite sub bagheta tânărului dirijor Mihăiță Laslău, care au înfrumusețat prin cântul lor celebrarea și i-au încântat pe cei prezenți prin cântul lor.
Sfânta Liturghie a hramului s-a încheiat printr-o procesiune cu statuia Fericitului Ieremia pe aleile din jurul Sanctuarului și ale conventului și cu o agapă fraternă oferită de frații capucini celor prezenți și pregătită cu multă dăruire de surorile terțiare ale fraternității OFS din Onești și de alte peroane voluntare.
La bucuria celor prezenți s-a alăturat și bunul Dumnezeu, care a revărsat, după încheierea sărbătorii, o binecuvântată ploaie asupra pământului însetat.
Fr. Petre-Marian Ianoș, OFMCap.

Album foto 8 mai 2018

 

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.