Onești – Postul Mare Ecumenic (21-23 martie 2014)

Postul Mare Ecumenic

Click pe imagine pentru a vedea Albumul foto

În perioada 21-23 a lunii martie, la invitația părintelui Albert Goșman, O.F.M. Cap., responsabil cu activitățile ecumenice, la Centrul de Spiritualitate Franciscană-Capucină și Activitate Ecumenică din Onești au avut loc o serie de conferințe și momente de rugăciune legate de momentul liturgic pe care îl trăim, cel al Postului Mare și apropierea Sfintelor Paști.

La această adunare de trei zile au participat numeroși credincioși, tineri și adulți din diferite localități și orașe (Roman, Bacău, Comănești), precum și invitați de la Onești. Aceste momente s-au desfășurat urmând un program intens de rugăciune și de formare ecumenică. S-a început prin a încredința lui Dumnezeu și Preasfintei Fecioare Maria drumul de rugăciune pentru unitatea tuturor creștinilor; astfel  în după amiaza zilei de vineri s-a recitat sfântul rozariu și s-a celebrat sfânta Liturghie. După un moment de organizare a grupului, ziua s-a încheiat într-un ceas târziu prin Adorația Sfintei Cruci.

Ziua de sâmbătă, 22 martie a fost cea mai intensă, a început cu celebrarea Laudelor și Meditația Evangheliei Zilei. După micul dejun, în curtea casei a avut loc sfântul Rozariu meditat. La ora 11.15 a început conferința Părintelui nou-sfințit, Bogdan Ionel Piștea, de la Biserica Ortodoxă “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Filipești, căruia îi dorim apostolat rodnic în slujba Domnului. Părintele ne-a împărtășit cu dărnicie din spiritualitatea ortodoxă, vorbindu-ne de anul liturgic și, în particular, de perioada Triodului, adică a Postului Mare, cea mai profundă perioadă și mai plină de semnificații duhovnicești din tot timpul Anului Bisericesc,  care culminează cu Vinerea Pătimirilor Domnului și Sărbătoarea Paștelui. După amiază, fratele Irimia Bejan, a continuat reflexia despre Postul  Mare și Triduum-ul Pascal, prezentând spiritualitatea catolică a acestor momente de intensă trăire creștină. Părintele Irimia a pus accentul pe practicarea virtuților și a faptelor bune, indicate de tripla invitație evanghelică, adică a postului, rugăciunii și pomenii ce trebuiesc săvârșite din inimă, cu mai multă încredere și iubire față de Dumnezeu și aproapele. Au urmat apoi spovezile și Sfânta Liturghie. Această zi s-a încheiat târziu cu Veghea de Rugăciune și Adorația nocturnă pentru Unitatea Bisericii.

Duminică, 23 martie, s-a continuat cu programul matinal. În cursul dimineții, părintele Albert Goșman a vorbit despre actualitatea ecumenică și sfântul Părinte Papa Francisc. Au fost abordate diferite momente semnificative din mandatul noului papă. Plecând de la participarea istorică a patriarhului ecumenic de Constantinopol, Bartolomeu I, la Celebrarea de Înscăunare a Papei Francisc ca și  “episcop al Romei”, și discutând de asemenea și de viitoarea întâlnire de la Ierusalim din 24-26 mai, pe care cei doi au fixat-o în amintirea aniversarului celor 50 de ani de la momentul semnificativei întâlnirii a papei Paul al VI-lea cu patriarhul Atenagora al Constantinopolului.  

Momentele de reculegere și de rugăciune s-au încheiat cu participarea la sfânta Liturghie în parohia “Sfinții Petru și Paul” și luarea de rămas bun de la toți participanții la aceste întâlniri de har, rugăciune și trăire frățească. Rămânem cu toții stăruitori în rugăciune pentru ca eforturile pentru unitate să rodească, buna înțelegere și lumina Duhului Sfânt să ne conducă la unitatea deplină dorită de Mântuitorul nostru Cristos!   

La revedere pentru Sărbătoarea Rusaliilor!

Fr. Mihail Vacaru, O.F.M. Cap.

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.