Onești: Octava mondială de rugăciune pentru unitatea creștinilor

În perioada 18-25 ianuarie la Onești s-a celebrat Octava Mondială de Rugăciune pentru Unitatea Bisericii, cu tema anului 2019, „Dreptatea, numai dreptatea să o cauți”, inspirată din cartea Deuteronomului (Dt 16,20).

Săptămâna de rugăciune a fost inaugurată vineri, 18 ianuarie, în cripta Sanctuarului „Fericitul Ieremia”. Sfânta Liturghie a fost prezidată de părintele Flavian Gondoș, rector și guardian al comunității, în prezența altor preoți, frați capucini, persoane consacrate și credincioși din comunitățile parohiale din Onești. Cuvântul de învățătură, centrat pe tema Octavei de rugăciune, a fost ținut de pr. Irimia Bejan.

Două zile mai târziu momentul de rugăciune a continuat în Parohia „Sfânta Tereza a Pruncului Isus”. Părintele paroh, Anton Ioan, celebrantul principal, la începutul sfintei Liturghii, a urat tuturor credincioșilor bun venit la momentul deosebit de rugăciune pentru unitate. Părintele Gabriel Ionuț Giurgică, vicarul comunității, i-a îndemnat pe cei prezenți, la lumina evangheliei, să fie pionieri ai dialogului și ai înțelegerii între oameni.

Marți, 22 ianuarie, celebrarea a fost găzduită de Parohia „SS. Petru și Paul”. Părintele Gheorghe Cojocaru, păstorul comunității, a adresat credincioșilor, catolici și ortodocși, cuvinte și îndemnuri sufletești de unitate în jurul lui Cristos, bunul păstor, și a încredințat tuturor misiunea de a fi purtători de Cristos.

Miercuri, 23 ianuarie, credincioși ortodocși, catolici și reformați au participat la momentul de rugăciune pentru reconciliere, foarte frumos organizat de Surorile lui Isus Răscumpărătorul. Citirea sfintei evanghelii despre femeia cananeancă a fost însoțită de interpretarea prin dans și roluri realizate de copiii din comunitate. Părintele Claudiu Ciubotaru, la invitația sorei Michela Martinello, superioara comunității, a ținut cuvântul de învățătură, îndemnând la stăruința curajoasă în rugăciune după modelul femeilor prezentate în lecturile din ziua a șaptea a Octavei.

Joi, 24 ianuarie, celebrarea s-a ținut la Centrul de Spiritualitate Franciscano-Capucină și Activitate Ecumenică, reprezentând ultimul moment al programului din Săptămâna de Rugăciune pentru unitatea creștinilor organizat la Onești. La acest moment au participat seminariști, persoane consacrate, credincioși din Onești, precum și diferite persoane din grupul ecumenic venite din alte parohii ale diecezei de Iași. Un număr însemnat de preoți catolici a luat parte la această celebrare ecumenică condusă de părintele Albert Goșman, responsabilul Centrului Ecumenic. Celebrarea s-a desfășurat în jurul a două simboluri: apa sfințită, amintire a Botezului, izvor de purificare a nedreptăților și crucea formată din lumânări, semnul prezenței lui Cristos „Lumina lumii”, așa cum se prezintă în textul evangheliei din ultima zi a Octavei de rugăciune. Atmosfera frățească a continuat cu o agapă frățească.

Activitățile ecumenice și rugăciunea pentru unitate la Centrul de Spiritualitate „Domus Mariae” au fost susținută îndeaproape și de grupul ecumenic sosit din diferite parohii ale diecezei, prin urmarea unui program specific, intens, de rugăciune și activități exclusive, dedicate intenției pentru unitate și înțelegere între creștini.

Fie ca bunul Dumnezeu să privească spre noi și să ne asculte rugăciunea, ca astfel să se poată parcurge noi pași, cât mai concreți, pe drumul unității tuturor creștinilor, ca mărturie comună a dreptății proclamate de Cristos: „Ca toți să fie una” (In 17,21)!

Pr. Albert Goșman, OFMCap

Album foto: Onești: Octava mondială de rugăciune pentru unitatea creștinilor (18-25 ianuarie 2019)

Articol preluat de pe situl: www.ercis.ro

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.