Onești: Aniversarea nașterii pentru cer a fericitului Ieremia Valahul

Diversele celebrări care adună la sanctuarul „Fericitul Ieremia” din Onești pe cinstitorii acestui prim fericit român în diverse perioade ale anului (5 martie – comemorarea morții sale, 8 mai – sărbătoarea liturgică a hramului, 30 octombrie – aniversarea înălțării sale la cinstea altarelor) au ca scop menținerea vie a exemplului pe care umilul călugăr capucin ni l-a lăsat ca moștenire prețioasă: slujirea lui Dumnezeu în aproapele nostru.

Fratele Ieremia Valahul a trăit între 20 iunie 1556 și 5 martie 1625.

Tema aleasă pentru celebrările ocazionate de aniversarea nașterii sale pentru cer din acest an au fost inspirate de motoul vizitei pe care papa Francisc o va face în România, adică de a ne lăsa călăuziți de exemplul fericitului nostru pentru a merge împreună ca familie, ca Biserică și ca societate, pentru a face astfel posibilă schimbarea atât de dorită în viața noastră, a familiei noastre, a societății în care trăim.

Marți, 5 septembrie 2019, în cuvântul de învățătură de la sfânta Liturghie de oferire a uleiului pentru candela de veghe ce arde în permanență lângă moaștele fericitului Ieremia, pr. Costel Țăranu, decan de Trotuș și păstorul Parohiei „Sfântul Mihail” din Satu Nou, a scos în evidență necesitatea de a deveni cu toții lumină unii pentru alții, așa cum a fost și cel pe care l-am ales ca model și exemplu de viață.

La sfârșitul celebrării, fr. Flavian Gondoș, rectorul sanctuarului, a mulțumit comunității din Satu Nou pentru jertfa făcută, părintelui decan pentru cuvintele frumoase și edificatoare, preoților prezenți (peste 20) pentru exemplul lor de comuniune, corului sanctuarului pentru cântările alese ce ne-au încântat sufletele și ne-au însoțit rugăciunile înălțate Domnului, după care i-a invitat pe pelerini la o agapă fraternă oferită de frații capucini de la sanctuar.

Ziua de sărbătoare s-a încheiat, după cum se cuvine, cu o sfântă Liturghie de mulțumire adusă Domnului pentru toate binefacerile primite, celebrată de fr. Lucian Iosif Dumea, custodele fraților capucini din România.

Fr. Petre-Marian Ianoș, OFMCap

Album foto: Onești: Aniversarea nașterii pentru cer a fericitului Ieremia Valahul (5 martie 2019)

 

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.